Koulutus: Tyttökoulu, opiskeli Jyväskylän seminaarissa.
Muut ammatit: Kirjailija, Suomen ensimmäinen suomenkielinen lehtinainen, liikkeenharjoittaja.
Minna Canth oli rohkea yhteiskuntakriittinen kirjailija ja 1880- ja 1890-lukujen tunnetuimpia suomalaisia realisteja.
Canthin teosten pääosissa ovat usein köyhät, työväki, naiset ja muut heikompiosaiset. Canth olikin tunnettu tasa-arvon puolestapuhuja ja hän kannatti vahvasti muun muassa naisten kouluttamista ja suomenkielistä opetusta. Canthin tekstit herättivät paitsi kiivaita väittelyitä, ne myös muuttivat lainsäädäntöä.
Työmiehen vaimo (1885) on yksi Canthin tunnetuimpia ja yhteiskunnallisesti radikaaleimpia teoksia. Sen päähenkilö menee naimisiin huonoksi aviomieheksi osoittautuvan miehen kanssa. Aviomies ryyppää vaimonsakin rahat ja saattaa perheensä kurjuuteen. Teksti kritisoi vahvasti sekä alkoholia että miesten valta-asemaa avioliitossa.
Näytelmästä nousi suuri kohu ja muutama vuosi sen ilmestymisen jälkeen valtiopäivät hyväksyivät lakimuutoksen, joka oikeutti naisen hallitsemaan omaa ansiotuloaan.
Minna Canthin teoksia tarkastellaan muun muassa Minna Maijalan väitöskirjassa Passion vallassa. Hermostunut aika Minna Canthin teoksissa (2008). “Tutkimus tulkitsee Canthin (1844−1897) teoksia 1800-luvun lopun tieteellistä ihmiskuvaa vasten. Canthin tuotanto syntyi varsin tiiviin ajanjakson sisällä 1880- ja 1890-luvulla ja ilmentää voimakkaasti oman aikansa käsitystä ihmisestä patologisena, viettiensä ja vaistojensa armoilla olevana.”
(*Kuvan lähde: Suomen Näytelmäkirjailijaliitto Jäsenmatrikkeli 1921-1981)