Valokuvavarkaat

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
2009
Sivumäärä: 
51
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Hauska mutta syvältä riipaiseva tragikomedia äidistä ja kahdesta aikuisesta tyttärestä, joiden suhdetta varjostaa syyllisyys, ylpeys ja häpeä, menneisyyteen juuttuminen.

Näytelmän henkilöt ovat tyttäret Anelma, Ansa sekä heidän äitinsä Siviä. Anelma on sisaruksista nuorempi,epäsovinnainen oman tahtonsa toteuttaja, joka on äidin vastusteluista huolimatta ryhtynyt taidemaalariksi. Vanhempi sisar Ansa on seurannut äitiänsä kunnialliseen ammattiin, opettajaksi. Johtajaopettaja-isä on tyttöjen lapsuudessa kuollut epämääräisissä olosuhteissa. Kovan elämän elänyt äiti yrittää säädellä tyttäriensä elämää kovalla kädellä, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Henkilöt elävät menneisyytensä ja perheen sisäisten rooliensa vankeina. Kenen kuvat ja tarinat hyväksytään, kenen salataan? Kuka muistaa asiat oikein ja miten suvun tarina kerrotaan eteenpäin? Kauan sitten kätkettyjen valokuvien kautta salaisuudet paljastuvat ja asioiden rehellinen kohtaaminen on vihdoin mahdollista. Sitä kautta myös anteeksianto on mahdollinen.

Valokuvavarkaat on vahva näytelmä, jonka tapahtumat voisivat olla totta. Ne sekä huvittavat että kauhistuttavat. Näytelmä on myös vaikuttava puheenvuoro taiteen voimaannuttavasta merkityksestä. Oikeudesta maalata omat kuvansa, kertoa oma tarinansa ja olla oma itsensä. (Kemin kaupunginteatteri 2009)

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 3
Naisia: 3
Yhteensä: 6
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Ei