Logo Näytelmat.fi

Orvokki Autio

Kurikka , 27.07.1941 -

Kirjailija Orvokki Autio tunnetaan vahvoista naishahmoistaan. Autio on kirjoittanut seitsemän romaania ja kolme draamateosta sekä lisäksi novelleja ja runoja. Erityisen tunnettu on kolmen romaanin sarja Viistotaival (1980), Kotipesä (1982) ja Merkki päällä (1985). Sarja tunnetaan Pesärikko-trilogiana ja Pesärikko (1989) on myös teosten pohjalta kirjailijan kirjoittaman näytelmän nimi. Näytelmä on esitetty niin ikään televisiosovituksena.

Aution teemat nousevat protestanttisen kulttuuriperimän taustoittamista kasvukertomuksista, joissa yksilön tunteet hakevat muotoaan ja alistuvat yhteisön normeihin. Miehet jäävät Aution romaaneissa taka-alalle kun voimakkaat naishahmot hallitsevat. Naisen aseman ja naisen sopeutumiskyvyn kuvaajana Autio on suomalaisessa kirjallisuudessa tunnustettu. Esimerkiksi kirjallisuudentutkija, tohtori ja kriitikko Pekka Tarkka on kuvannut Aution trilogiaa Pesärikko kirjoittamalla: “Pohjimmiltaan on kysymys luterilaisesta arvomaailmasta, johon viittaa Merkki päällä -romaanin ironinen motto Lutherin Häälahjasta: jos lapset saavat elää niin kuin tahtovat, ilman kuria, kuuliaisuutta ja uskoa, tuloksena on ‘paljaita, röyhkeitä ja hillittömiä ihmisiä, joihin ei neuvo eikä kuritus pysty.´”

Autiolle on myönnetty useita kirjallisuusalan palkintoja kuten Väinö Linnan säätiön palkinto vuosina 1970 ja 1977, sekä Tampereen teatterikesän Thalia-palkinto vuonna1989.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Pesärikko

Orvokki Autio ( Kirjailija )

Draama, Komedia

2003

Lue lisää

Pesärikko

Orvokki Autio ( Kirjailija )

Draama, Komedia

1991

Lue lisää

Valokuvavarkaat

Orvokki Autio ( Kirjailija )

Draama

2009

Lue lisää

Valokuvavarkaat

Orvokki Autio ( Kirjailija )

Draama

1999

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.