Saija Viljanen

Syntynyt: 
12.12.1982

 

”Saija Viljanen käsittelee universaaleja teemoja lempeällä, elämänmyönteisellä huumorilla ja realismilla maustaen. Hänellä on taito valita sanat, jotka jäävät piilemään iholle ja ihon alle. Teksti on vaikuttavaa. Sanat jäävät muistiin ja lukija jää myös miettimään, mikä hänen tekstissään liikutti ja miksi. Sanoilla voidaan muuttaa maailmaa silloin, kun ne on lausuttu niin, ettei kuulija syyllisty. Tämän Viljanen osaa.

On Viljasen teksti sitten draamaa tai komediaa, maistuu teksti elämälle. Kepeinkin komedia sisältää aina draaman aineksia ja päinvastoin. Hänen henkilöhahmonsa tuntuvat niin uskottavilta, että voi kuvitella joskus kohdanneensa heidät. Mutta mikä parhaita, tekstin henkilöiden kokemuksiin on helppo samaistua.

Viljasen tekstien "tuttuudesta" huolimatta hänellä on raikas, uusi oma ääni. Huumori on hyväntahtoista, ei loukkaavaa, eikä Viljanen väistä kipeitä kohtia, vaan tuo ne esiin kauniisti, jopa runollisesti. Hän rytmittää tekstiä taidokkaasti ja hiljaisuus puhuu hänen töissään toisinaan todella kovaäänisesti.  Raadollisuuden ja elämänmyönteisyyden ristiriita tekee tekstistä kiinnostavaa, tuoretta ja todellista. Kuin kyseessä ei olisi kirjoitettu teos, vaan elämä itse.”

- S. Törmäkangas

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Hallasuon kukka kirjailija 2018 Musiikkinäytelmä Suomi
Prinsessa Mikaela ja hänen valtakuntansa kirjailija 2016 Draama, Komedia Suomi
Talo valkealla rannalla kirjailija 2016 Draama Suomi
Tapaus Afterdawn kirjailija 2013 Jännitysnäytelmä, Komedia Suomi