Fjodor Dostojevski

Vasili Perov: Fjodor Dostojevski (1872)
Syntynyt: 
1821
Kuollut: 
1881

"Dostojevski on tuonut romaanikirjallisuuden metafysiikkaan ratkaisemattomuuden käsityksen. Hän on rikastuttanut meitä, ei uudella varmuudella, vaan rajattomalla levottomuudella," kuvailee Henri Troyat Fjodor Dostojevskin merkitystä kirjassaan Dostojevski. (Troyat, s. 451)

Venäläinen kirjailija Fjodor Dostojevski on yksi maailmankirjallisuuden merkkihenkilöistä. Hänen tuotantonsa edustaa 1800-luvun lopun venäläistä kriittistä realismia, jolle oli tyypillistä vallitsevien epäkohtien kaunistelematon kuvaaminen. Samalla Dostojevskia pidetään psykologisen realismin uranuurtajana. Dostojevski tunnetaan parhaiten romaaneistaan Rikos ja rangaistus (1866), Idiootti (1868) sekä Karamazovin veljekset (1880).

Dostojevskin töissä toistuvia teemoja ovat moraali ja ihmisen suhde häntä ympäröivään yhteiskuntaan. Erittäin selvästi nämä teemat nousevat esiin Rikos ja rangaistus -romaanissa. Sen päähenkilö ylioppilas Raskolnikov tekee murhan, koska yli-ihmisteoriaan perustuvan ajattelunsa mukaan hänellä on oikeus tappaa häntä alhaisempi ihminen. Teoria ei kuitenkaan osoittaudu paikkansapitäväksi, vaan Raskolnikov ei kestä elämää lain ulkopuolella. Lopulta vain tunnustus auttaa tunnontuskiin.

Dostojevski sai itsekin kokea ristiriitoja suhteessaan yhteiskuntaan. Kirjailijauransa alussa hän liittyi kumoukselliseen sosialistiryhmään, mistä hänet tuomittiin kuolemaan vuonna 1849. Kuolemantuomio muuttui kuitenkin karkoitukseksi Siperiaan.

Vuodet pakkotyössä vankileirillä ja armeijassa muuttivat Dostojevskin ajattelua peruuttamattomasti. Kun kirjailija sain viimein luvan palata Pietariin vuonna 1859, oli entisestä vallankumouksellisesta tullut ortodoksiseen uskontoon tukeutuva nationalistinen konservatiivi. Mielipiteiden muutos ei silti vaikuttanut Dostojevskin psykologiseen silmään, sillä hän kirjoitti kuuluisimmat työnsä vasta tuomionsa jälkeen.

Teosten laatuun vaikuttikin eniten Dostojevskin oma olemus, sillä kirjailijan yksityiselämä oli kaukana tasaisesta. Uhkapeleihin viehättynyt ja äärimmäisiin mielialoihin helposti taipuva kirjailija osasi kuvata samoja monisyisiä tuntoja myös romaanihenkilöissään, vaikkei itse päätynytkään kuvailemiensa henkilöhahmojen kaltaisiin tekoihin.

Sunklo / Mirja Vinberg-Mäkinen 14.7.2009

Painetut lähteet:

-Troyat, Henri: Dostojevski. WSOY, 2000.
Internetlähteet:

-Fjodor Dostojevski, kirjailijaesittely Wikipediassa (tulostettu 14.7.2009)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Fjodor_Dostojevski

-Kirjailijaesittely Porin kaupunginkirjaston internetsivuilla (tulostettu 14.7.2009)
http://www.pori.fi/kirjasto/150kirjaa/dostojevski.html

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Farbrors dröm kirjailija 1987 Komedia, Draama Ruotsi
Idiootti kirjailija 2000 Draama Suomi
Idiootti kirjailija 2003 Draama Suomi
Idiootti - tunnustuksia rahasta, lihasta ja kauneudesta kirjailija 2009 Draama Suomi
Idioten kirjailija 2004 Draama Ruotsi
Netotshka kirjailija 2003 Draama Suomi
Raskolnikov kirjailija 1980 Draama Suomi
Riivaajat kirjailija 1984 Draama Suomi
Rikos ja rangaistus kirjailija 1990 Draama Suomi
Rikos ja rangaistus kirjailija 2012 Draama Suomi
Vanhan ruhtinaan rakkaus kirjailija 2004 Komedia, Draama Suomi
Vanhan ruhtinaan rakkaus kirjailija 2012 Komedia, Draama Suomi