Raija Oranen

Syntynyt: 
02.08.1948
Syntymäpaikka: 
Hyrynsalmi

Koulutus: yht. maisteri.

Muut ammatit: ohjaaja

Kuva: Pertti Nisonen

Tutkimusmatkailua kynä kädessä

Pian yhdeksännentoista romaaninsa julkaiseva Raija Oranen haluaa uudistua kirja kirjalta. Samalla hän tulee paljastaneeksi, että kirjailijan pinnan alla elää kyltymätön tutkimusmatkailijan sielu.
-Tutkimusvaihe on kaikkein ihanin! Yhtäkkiä kun kaksi langanpäätä meneekin yhteen, se on aivan ihanaa! Itse kirjoittaminen on se raskas osuus, Oranen kuvailee suhdettaan ammattiinsa.

Orasella on Näytelmät.fi-palvelussa 18 näytelmää, ja määrä kasvaa kaiken aikaa. Esimerkiksi juhannuksen jälkeen ensi-iltansa saavaa Kaikki maan hedelmät -näytelmää kirjailija ei ensin halunnut valtakunnalliseen levitykseen.
-Se oli niin tilaustyö veikkolalaisille, että ei se varmaan muualla kiinnostaisi, Oranen pohtii vaatimattomasti.
Kaikki maan hedelmät on historiallinen draama, jonka päähenkilönä nähdään lääkäri-kirjailija Ferdinand von Wahlberg. Von Wahlberg eli vuosina 1847-1919 ja hän omisti Eerikinkartanon ja Navalan, joiden mailla näytelmää esitetään.

Fanny laajeni kirjaksi
Näytelmän toinen tärkeä henkilö on Fanny Sinebrychoff. Hänen hahmonsa kiehtoi Orasta siinä määrin, että hän laajensi Kaikki maan hedelmät näytelmästä romaanin, joka keskittyy Fannyn elämään. Fanny ja Paul Sinebrychoffin maailmaan voi kurkata kirjassa Fanny, joka ilmestyy tämän vuoden elokuussa. Samassa kuussa, jossa kirjailija täyttää 60 vuotta.

Kirja on rakkaustarina, mutta samalla siinä on voimakas poliittinen ja historiallinen lataus. Sortokauden ja tulevan sisällissodan tuntoja heijasteleva Fanny kertoo myös tarinaa politiikan eri puolille jäävistä ystävyksistä.
-Fannyn puoliso Paul vastustaa venäläistämispolitiikkaa, mutta Ferdinand von Wahlberg on sen sijaan tsaarin uskollinen palvelija, kirjailija kertoo.

Raija Orasen viehätys Suomen valtion alkuaikoihin – itsenäistymispyrkimyksiin sekä Venäjä-suhteeseen – näkyy monessa hänen teoksessaan. Entinen Tiedonantajan toimittaja onkin tehnyt hajurakoa vasemmistolaiseen maailmankatsomukseen.
-Aluksi uskoin sen, mitä 1970-luvulla kerrottiin, mutta kun aloin tutkia lähteitä, nousi tukka pystyyn. Esimerkiksi jääkäreiden suuri enemmistö ei liittynyt lapualaisten toimintaan, vaan he noudattivat laillisesti valitun hallituksen käskyjä. Samat ihmiset pelastivat Suomen myös toisessa maailmansodassa.

Kirjoittamisen ammattilainen
Romaaneja, novelleja, näytelmiä, televisiosarjoja, satuja ja ties mitä kaikkea muuta kirjoittanut Oranen on kirjoittamisen ammattilainen, joka pitää kirjallisista töistä raskaimpana romaanin kirjoittamista. Näytelmät ovat yhteisöllisempiä kokemuksia.
-Kokoillan näytelmä on aika keveä työ romaaniin verrattuna, sillä käsikirjoitus on vain pohja, johon isketään kaikki kiinni. Näyttelijät, lavastus, ohjaus ja kaikki muu tuovat oman vaikutteensa mukaan.
-Rankempaa on tehdä oikeaa romaania, jossa on iso, runsas maailma. Siinä on täysin yksin pelkän tekstin varassa. Ensin pitää tutkia ja hallita materiaali, sitten tehdä henkilöt eläviksi, sitten tulevat vielä rakenneasiat, kirjailija listaa.

Oranen nauttii työstään, mutta varoittaa silti kirjailijan urasta haaveilevia.
-Jos haluaa Suomessa kirjailijaksi, kannattaa miettiä vielä kerran. Taiteilijan ainut vapaus on se, että voi tienata leivän jostain muustakin.

Kärsivän nälkätaiteilijan muotokuvan Oranen hylkää kädenheilautuksella. Ideoita teksteihin hän kerää jatkuvasti ja kaikkialta, mutta itse kirjoittamiseen hän syventyy vasta silloin kun on saanut työlleen tilaajan.
-Jos saisin jostain paljon rahaa, voisin tehdä toisin. Kirjoittaa ensin ja katsoa sitten kelpaako.
Nyt sellainen ei onnistu. Orasesta on kerrassaan amatöörimäistä kuvitella, ettei taiteilija saisi sanoa, että haluaa saada työstään kunnollisen korvauksen.
-Jo Mozart ja Michelangelo tekivät tilaustöitä, Oranen naurahtaa ja muistuttaa samalla, millaista todellinen taiteilijaelämä oikeastaan on. Se on jatkuvaa ja sinnikästä ideoidensa kauppaamista.

Parhaillaan Raija Oranen valmistelee Mikkelin teatterille näytelmää nimeltä Punaisten kukkien puutarha. Näytelmä tapahtuu vuosien 1905 ja 1944 välillä ja sen päähenkilönä on Orasen miehen äidin isoisä, varikkopäällikkö ja kunnallisneuvos Edwin Alleén.

Seuraava romaanikin on jo tekeytymässä. Asuntovelallisille omistettu Leijona ja kauriit julkaistaan syksyllä 2009.

Sunklo / Mirja Vinberg-Mäkinen 18.6.2008

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Armollinen ruhtinatar kirjailija 2001 Draama, Musiikkinäytelmä Suomi
Ihmepeili ja kavaljeeriupseeri kirjailija 1986 Lastennäytelmä Suomi
Isokiero ja tummanruskea kirjailija 1986 Lastennäytelmä Suomi
Isorintainen nainen kirjailija 1985 Komedia Suomi
Joulun tarina Askanmäessä kirjailija 2001 Komedia, Draama, Joulunäytelmä Suomi
Jouluretki kirjailija 1999 Draama, Joulunäytelmä Suomi
Kaarlo Kuninkaanpojan kosioretki Markareetan maahan kirjailija 1986 Lastennäytelmä Suomi
Kaikki maan hedelmät kirjailija 2008 Draama Suomi
Kuningaskobra kirjailija 1985 Komedia Suomi
Kuninkaiden tiet kirjailija 1999 Komedia, Musiikkinäytelmä Suomi
Kuut tähdet auringot kirjailija 1998 Musiikkinäytelmä Suomi
Käärmeet paratiisissa kirjailija 1986 Komedia, Kuunnelma Suomi
M. Möttönen, maailmanmatkaaja kirjailija 1983 Musiikkinäytelmä, Lastennäytelmä Suomi
Miranda - vuoret, virta ja kuu kirjailija 2000 Musiikkinäytelmä Suomi
Pala Purppuraa kirjailija 1998 Musiikkinäytelmä Suomi
Peukalo-Liisa kirjailija 1985 Nukketeatteri, Lastennäytelmä Suomi
Puhtaat valkeat lakanat kirjailija 2016 Draama Suomi Suomi
Punaisten kukkien puutarha kirjailija 2009 Draama Suomi
Riisuminen kirjailija 1984 Komedia, Draama Suomi
Tanssiva karhu ja kivisen kaupungin kirous kirjailija 1986 Lastennäytelmä Suomi
Taru auringon kullasta - Joulun tarina kirjailija 1998 Musiikkinäytelmä, Joulunäytelmä Suomi