Anneli Kanto

Ari Korkala
Syntynyt: 
1950
Syntymäpaikka: 
Pirkkala

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta 1976, lehdistö- ja tiedotusoppi / Kirjoittamisen opintoja mm. Teatterikorkeakoulussa, Oriveden opistossa, ja TAMK:ssa / Näytelmäkirjailija, TV-käsikirjoittaja, kirjailija ja vapaa toimittaja

Anneli Kanto on monipuolinen kirjailija. Hänen tuotantonsa koostuu näytelmistä, TV-käsikirjoituksista, proosateoksista sekä lasten- ja nuortenkirjoista. Kanto on tehnyt pitkän uran toimittajana ja toiminut teatterikriitikkona mm. Teatteri-lehdessä.

Kannon työt liikkuvat sekä komedian että historiallisen draaman ja romaanin alueilla. Ne saavat puhtinsa dokumentaarisesta tarkkuudesta, vaikka sekoittavatkin keskenään iloisesti faktaa ja fiktiota. Kanto kirjoittaa osuvalla kielellä ja hallitsee niin murresuomen kuin laulelmien lyyrisen riimittelynkin. Parhaimmillaan Kannon ilmaisu on herkullista juttelua, jossa kielen historiallis-sosiaalinen kudelma purkautuu tietoisen ja tiedostamattoman rajapinnasta. Kerronnassaan Kanto käyttää etäännyttämisen tekniikkaa ja siellä täällä esiintyy surrealistisia elementtejä, kuten puhuvia elämiä. Usein tarinaa kuljetetaan vauhdilla, ja tapahtumat saavat merkityksensä suhteessa kokonaisuuteen ehkä vasta näytelmän loppuvaiheilla. Teemat ovat yhteiskunnallisesti kantaaottavia, mutta niitä lähestytään ymmärtävästi yksittäisen eksistenssin näkövinkkelistä. Kannon sympaattisten henkilöhahmojen seuraamisesta tulee hyvälle mielelle.

Kannon näytelmät voidaan jakaa karkeasti humoristisiin komedianäytelmiin kuten Miehen malli (2005) ja Ministerille morsian (2007), sekä toisaalta vakavampia aiheita käsitteleviin näytelmiin kuten Tango sateessa (2003) ja Ulla Malassun kanssa yhdessä kirjoitettu Sokeripelto (2000). Näiden lisäksi Kanto on kirjoittanut kaksi historiallisista henkilöistä ja heidän elämäntarinoistaan ammentavaa näytelmää. Yhdessä Heini Tolan kanssa kirjoitettu Fredrika R. (2007) on kuvaus kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin vaimosta, kirjailija Fredrika Runebergista. Talvela (2010) puolestaan kertoo oopperalaulaja Martti Talvelan elämästä ja urasta. Myös Kannon romaani Veriruusut (2008/2009) on dramatisoitu Pekka Saariston toimesta.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Fredrika R. kirjailija 2007 Draama Suomi
Hyvikset ja pahikset kirjailija 2004 Draama Suomi
Jatsityttö kirjailija 2004 Musiikkinäytelmä Suomi
LA-LAI-LA kirjailija 2001 Musiikkinäytelmä Suomi
Lahtarit kirjailija 2018 Draama Suomi
Miehen malli eli karvasta äijäenergiaa kirjailija 2005 Komedia Suomi
Ministerille morsian kirjailija 2007 Komedia, Musiikkinäytelmä Suomi
Pala palalta pois - kertomuksia Alzheimerin taudista kirjailija 2014 Draama Suomi
Pala palalta pois - Äiti Tytär ja Alzheimer kirjailija 2015 Draama Suomi
Saapasjalkakissa dramatisoija 2002 Lastennäytelmä Suomi
Selluliitti ja minä kirjailija 1985 Komedia Suomi
Sikka Korppu paratiisin portilla kirjailija 1983 Draama Suomi
Sokeripelto kirjailija 2002 Komedia, Draama, Nuortennäytelmä Suomi
Talvela kirjailija 2010 Draama Suomi
Talvisodan tytöt kirjailija 2013 Draama Suomi
Tango sateessa kirjailija 2003 Komedia, Draama Suomi
Veriruusut kirjailija 2009 Draama Suomi