Logo Näytelmat.fi

Väinö Linna

Urjala , 20.12.1920 - 21.4.1992

Väinö Linna oli suomalainen kirjailija ja akateemikko. Hän on yksi Suomen sotienjälkeisen kirjallisuuden tärkeimmistä hahmoista, kansallisten klassikkojen Tuntematon sotilas (1954) ja Täällä Pohjantähden alla (1959–62) luoja.

Linna kasvoi seitsenlapsisessa perheessä. Kirjailijan ollessa seitsenvuotias, hänen isänsä kuoli. Tästä johtuen suurperhe eli taloudellisessa niukkuudessa. Linna kävi kuuden luokan verran kansakoulua, kunnes muutti kahdeksantoistavuotiaana Tampereelle työskennelläkseen Finlaysonin kehräämössä. Vuonna 1940 kaksikymmenvuotias Linna kutsuttiin armeijaan, jonka riveissä hän taisteli aina jatkosodan päättymiseen astin. Rintamalla Linna luki aina kun taisteluilta ennätti. Jo tuolloin nuoren miehen ajatuksiin nousi kuva kirjailijan urasta.

Linnan esikoisteos Päämäärä ilmestyi vuonna 1947. Teosta seurasi heti seuraavana vuonna läpimurtoromaani Musta rakkaus (1954), jonka menestyksen turvin Linna saattoi jättää työnsä kehräämössä ja keskittyä kirjoittamiseen kokopäiväisesti. Linnan seuraava julkaistu romaani oli Tuntematon sotilas (1954), joka paitsi aiheutti laajan yhteiskunnallisen keskustelun, myös takasi kirjoittajalleen taloudellisen turvan loppuelämäksi.

Tuntematon sotilas on kaikkien suomalaisten tuntema sotakirja, jossa talvi- ja jatkosodan vaiheita kuvataan erilaisten suomalaismiesten näkökulmista. Tuntematon sotilas -teoksen keskushahmot ovat sittemmin vakiintuneet suomalaisten luonteiden arkkityypeiksi, joihin viitataan kategorisesti samaan tapaan kuin Kiven Seitsemän veljestä -teoksen veljeksiin. Yhtä tärkeää kuin kansallisten luonteenpiirteiden kuvaus, on Linnan romaanissa sodan koristelemattoman ja elämälle vihamieleisen todellisuuden näyttäminen. Linnan rehellinen ja monitahoinen sotatodellisuuden tarkastelu sai osakseen kiitosta, mutta myös laajaa vastustusta. Joissakin piireissä se nähtiin sodassa uhrauksia tehneen sukupolven halventamisena. Sittemmin Tuntematon sotilas on kuitenkin kohonnut suomalaisen kirjallisuuden luetuimpien ja kunnianarvoisimpien teosten joukkoon.

Linnan toinen suuri teos on kolmen romaanin sarja Täällä Pohjantähden alla, jonka osat ilmestyivät vuosina 1959, 1960 ja 1962. Täällä Pohjantähden alla seuraa yhden suvun vaiheita 1880-luvulta aina 1950-luvulle. Suvun vaiheiden taustana tarkastellaan muuttuvaa Suomea, mm. sen kielikysymyksiä, suhdetta Venäjään, sisällissotaa jne. Linnan romaanisarja nousi pian eepoksen mittoja lähenteleväksi proosamuotoiseksi historiikiksi Suomen murrosvaiheista. Myös se kuluu Suomen kirjallisuuden merkkiteosten joukkoon, ollen ehkä tunnetuin kaikista. Täällä Pohjantähden alla jäi Linnan viimeiseksi romaaniteokseksi.

Kaikki Linnan proosateokset ovat olleet suosittuja draamasovituksina. Ylivoimaisesti suosituin teatterissa ja televisiossa on kuitenkin ollut Täällä Pohjantähden alla. Sen viimeisin sovitus lienee Saana Lavasteen ja Mika Myllyahon kirjoittama ja ohjaama Täällä Pohjantähden alla 2011 (2011). Linna kirjoitti itsekin televisio- ja elokuvakäsikirjoituksia, mm. käsikirjoituksen elokuvaan Sven Tuuva (1958).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Musta rakkaus

Väinö Linna ( Kirjailija )

Draama

1988

Lue lisää

Päämäärä Tuntematon

Väinö Linna ( Kirjailija )

Draama

2017

Lue lisää

Täällä Pohjantähden alla

Väinö Linna ( Kirjailija )

Draama

2002

Lue lisää

Täällä Pohjantähden alla

Väinö Linna ( Kirjailija )

Draama

2007

Lue lisää

Täällä Pohjantähden alla-musikaali

Väinö Linna ( Kirjailija )

Draama, Musiikkinäytelmä

2002

Lue lisää

Under polstjärnan

Väinö Linna ( Kirjailija )

Draama

2000

Lue lisää

Under polstjärnan

Väinö Linna ( Kirjailija )

Draama

2003

Lue lisää

Uusi kevät - Uusi aika

Väinö Linna ( Kirjailija )

Draama

2000

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.