Logo Näytelmat.fi

Oscar Wilde

Dublin , 16.10.1854 - 30.11.1900

Oscar Wilde oli irlantilainen kirjailija ja taideteoreetikko. Avoimesti homoseksuaali Wilde arvosteli koko elämänsä ajan viktoriaanisen ajan ahdasmielistä Englantia ja joutui lopulta sen tuomitsemaksi.

Wilde syntyi Dublinissa kolmilapsisen perheen keskimmäisenä. Wilden isä oli lääkäri ja äiti runoilija. Wilde menestyi koulussa ja yliopistossa hyvin. Hän opiskeli stipendin turvin Oxfordin yliopistossa ja valmistui vuosikurssinsa parhaana. Wilde työskenteli kirjallisuuskriitikkona ja esseistinä Lontoossa. Hän teki myös luennointimatkan Yhdysvaltoihin.

Vuonna 1895 naimissa oleva ja kahden lapsen isä Wilde tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Syynä oli homoseksuaalinen suhde lordi Alfred Douglasiin. Syytteen nostajana oli Douglasin isä lordi Queensberry. Tästä alkoi Wilden alamäki. Hän menetti perheensä ja muutti vankilasta vapauduttuaan Pariisiin, jossa eli peitenimen turvin unohdettuna ja hyljeksittynä elämänsä loppuun.

Wilden kirjallisuus on kuitenkin jäänyt elämään. Häntä pidetään yhtenä viktoriaanisen Englannin merkittävimmistä näytelmäkirjailijoista. Wilden näytelmiä kuten Salome (1893), Vähäpätöinen nainen (1893) ja Ihanneaviomies (1895), on meillä Suomessakin esitetty tasaisesti. Kaikkiaan kahdeksan näytelmänsä lisäksi Wilde kirjoitti myös runoteoksia ja romaaneja. Hänen tunnetuin yksittäinen teoksensa on romaani Dorian Gayn muotokuva vuodelta 1981. Suomessa teoksen on dramatisoinut sekä Torsti Lehtinen (1989) että Seppo Parkkinen (2000). Parkkinen on lisäksi dramatisoinut Wilden lastenkirjan Onnellinen prinssi (2003).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Dorian Grayn muotokuva

Oscar Wilde ( Kirjailija )

Draama

1989

Lue lisää

Dorian Grayn muotokuva

Oscar Wilde ( Kirjailija )

Draama, Monologi

2000

Lue lisää

Onnellinen prinssi

Oscar Wilde ( Kirjailija )

Nuortennäytelmä

2003

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.