Koulutus: yo, lehtialan opintoja.
Muut ammatit: toimittaja, uutispäällikkö, julkaisujohtaja
Kuva: WSOY / Heikki Sarviaho
Pohjanlahden tarinoitsija
Joni Skiftesvikin teksteissä kuljetaan usein Pohjanlahden rannikolla, siellä jossain Oulun korkeudella, missä kirjailija itsekin asuu.
Skiftesvik viihtyy meren ja maan rajalla, ja ammentaa tuosta rajapinnasta aiheita töihinsä. Perämeren rannikon asukkaat ovat saaneet Skiftesvikistä tarkan havainnoitsijan, jonka teksteissä sen asukkaat ovat sidoksissa sekä järkkymättömään luonnonjärjestykseen että monimutkaisiin sosiaalisiin rakenteisiin.
Merikapteenin pojan teksteissä näkyy usein rannikkoelämän kovuus ja ihanuus sekä niin ihmisen kuin luonnonkin arvaamattomuus. Arvaamaton osaa olla myös kirjailija itse. Hän perustaa useat tekstinsä historiallisiin lähteisiin ja omiin muistikuviinsa pohjoisen rannikkoseudun elämästä, mutta samalla hän varustaa ne myös yllättävillä juonenkäänteillä.
”Skiftesvik liikkuu taitavasti häilyvillä rajoilla: hyvän ja pahan, meren ja rannan, naurun ja kyyneleiden, menneen, nykyisen ja tulevan, toden ja mielikuvituksen rajamailla. Hän ei tuomitse viallisimpiakaan henkilöitään, vaan pyrkii asettamaan heidän tekonsa taustoja vasten. Pohjimmiltaan Skiftesvik on ihmisyyden puolustaja, lämmin humanisti, joka peilaa elämän suuria kysymyksiä monesta suunnasta.” (ouka.fi)
Skiftesvik tarkastelee tuotannossaan usein myös isien ja poikien välisiä suhteita. Omaa isäänsä kirjailija ei juuri tuntenut, sillä hänen vanhempiensa avioliitto ei kestänyt kauan. Isäpuolikin oli merimies, joten tuleva kirjailija tottui jo varhain katsomaan horisonttiin ja odottamaan laivan saapumista kotisatamaan. Lapsuuden kotiseutu ja isän ikävä näkyvät edelleen monissa hänen töissään.
Skiftesvikin tärkeimmät teemat nousivat esiin heti hänen esikoisteoksessaan Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja (1983), jonka niminovellissa nuoret veljekset hukkuvat heikoille jäille. Skiftesvik sai teoksestaan J. H. Erkon palkinnon.
Joni Skiftesvik on ollut kolmesti Finlandia-palkintoehdokkaana, teoksillaan Pystyyn haudattu (1984), Tuulenpesä (1990) ja Yli tuulen ja sään (1997). Skiftesvik sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 2005.
Skiftesvik on ollut vapaa kirjailija vuodesta 1988 lähtien. Vuonna 1994 hänelle myönnettiin valtion 15-vuotinen taiteilija-apuraha.
Lähteet:
Tarkka, Pekka: Suomalaisia nykykirjailijoita (2000)
Oulun kaupunginkirjaston internettietokanta: www.ouka.fi/kirjasto/kirjailijat/skiftesvik