Canth - kertomus uuden ajan ihmisistä

Language: 
Finnish
Genre: 
Drama
Year of publication: 
2016
Pages: 
87
Length: 
Full length
Synopsis: 

Näytelmä ei ole ensisijaisesti elämäkerrallinen vaan lähestyy Minna Canthia suhteessa hänen teksteihinsä, erikoisesti näytelmiin ja niihin läheisesti liittyviin teksteihin. Kysymys on Canthin kirjailijantyön ja teatterin leikkauspisteistä. Ja ajasta, jossa hän elää, suhteesta siihen, sen tapahtumiin ja aikalaisiin. Miksi Minna Canth valitsi teatterin? Millainen oli näytelmäkirjailijan ura? Mitä teatterin yhteisö hänelle merkitsi?

Tärkeän roolin Minnan rinnalla saavat myös eräät muut Suomalaisen Teatterin keskeiset taiteilijat ja vaikuttajat. Tämä on myös kertomus heistä.

Näytelmä on kaikilla tasoillaan yhdistelmä dokumentaarisuutta ja fiktiota. Kaikkien henkilöiden lähtökohta on dokumentaarinen. Teksti pohjautuu laajaan arkistomateriaaliin ja tutkimusaineistoon. Siinä on käytetty kirjeitä, aikalaiskuvauksia, artikkeleita, kaunokirjallisia tekstejä  ym.

Tärkeimmät tiedolliset lähteet ovat Minna Maijalan väitöskirja Passion vallassa - hermostunut aika Minna Canthin teoksissa, hänen elämäkertansa kirjailijasta Minna Canth – herkkä, hellä, hehkuvainen sekä  ennen kaikkea Pentti Paavolaisen elämäkertateos Kaarlo Bergbom I – III, kaksi jälkimmäistä osaa käsikirjoitusversiona.

Roller: 
Number of male actors: 0
Number of female actresses: 0
All role: 0
Adapted to summer theatre: 
No
Premiere in professional theatre: 
Yes
Date: 
23/11/2016
Place: 
Suomen Kansallisteatteri
Premiere in amateur theatre : 
No