Vankikuljetus N:ro 86

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Komedia, Draama
Julkaisuvuosi: 
2012
Sivumäärä: 
60
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

VANKIKULJETUS N:RO 86 perustuu ahvenanmaalaisen kirjailijan Leo Löthmanin romaaniin. Alkuteos ilmestyi vuonna 2004. Löthman on tyylillisesti laaja-alainen, monipuolinen kirjailija. Taitavaan henkilökuvaukseen liittyy omintakeinen rikas kieli ja posketon huumori. Löthman on monesti yhtä aikaa satiirinen, runollinen, herjaava, viihdyttävä.

VANKIKULJETUS sijoittuu vuoteen 1799. Eletään siis Ruotsin vallan aikaa, sen viimeisiä vuosia. Torppari Yrjö Janatuinen Synkkälän kylästä, jostakin Hämeen ja Satakunnan rajamailta, surmaa raivopäissään papin. Koska pappi kuuluu ruotsalaiseen sukuun Janatuisen teloituspaikaksi määrätään Tukholma. Vangin kuljettaminen Tukholmaan uskotaan Gustav Gustavssonille, kuljetusalan vapaalle ammatinharjoittajalle, joka on kotoisin Tosarbyn kylästä Ahvenanmaalta. VANKIKULJETUS on seikkailu, täynnä uskomattomia käänteitä ja värikkäitä ihmistyyppejä.

Gustavsson – joka tunnetaan myös nimillä Karjukuono tai Lahokulli – aloittaa Janatuisen kanssa pitkäksi venyvän matkan. Se vie suomalaismetsien ja tienvarsien majatalojen kautta Saaristomerelle, Ahvenanmaalle ja lopulta talven mentyä Tukholmaan. Sinne saavuttaessa mikään ei kuitenkaan ole entisellään. Miesten välille on syntynyt epätodennäköinen ystävyys ja jossakin Ruotsissa odottaa myös Kastelholman vankilasta karannut Kaisa, Janatuisen kihlattu. Tukholman porteilla Gustavssonin on tehtävä päätös Janatuisen kohtalosta.

VANKIKULJETUS ei ole historian kuvausta. Se on komedia, joka yhdistää maallista ja sakraalia, kauhua ja riemua. Se on seikkailukertomus ja balladi kahden miehen matkasta ennakkoluulot voittavaan ystävyyteen.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 4
Naisia: 3
Yhteensä: 7
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Ei
Info: 

Romaanin Fångtransport NR. 86 suomennos Riitta-Lea Värelä. Ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterissa 5.2.2013.