Jaakko Kaappa

Syntynyt: 
13.7.1923
Kuollut: 
23.12.1993

Jaakko Kaappa syntyi Kankaanpäässä Veneskosken kylässä valveutuneeseen maanviljelijäperheeseen. Pikkupoikana hän kuunteli kiinnostuneena äitinsä ja kyläläisten kertomia tarinoita ja laulamia lauluja. Täältä asti juontavat monet Kaapan taiteellisessa tuotannossa esiintyvät tapaukset, henkilöt, laulut ja sananparret.

Jaakko Kaappa kävi yhteiskoulun, jonka jälkeen hän lähti vapaaehtoisena jatkosotaan. Hän haavoittui vaikeasti Karjalan kannaksella, pääsi kuntoutukseen Saksaan ja palasi vielä takaisin sotaan. Sodan jälkeen Kaappa alkoi kiinnostua filosofiasta, taiteesta ja kirjallisuudesta. Suurimman vaikutuksen häneen teki Shakespeare.

Jaakko Kaapan näytelmät syntyivät maanviljelyn ohella, ja maatilan töissä hänellä oli aina muistiinpanovälineet mukana. Ensimmäinen näytelmä Unennäkijä esitettiin Tampereen teatterissa v. 1958, ja se oli arvostelumenestys. Tämän jälkeen Kaapan näytelmiä on esitetty eri teattereissa ja TV2:ssa. Missään aktiivisen luomistyönsä vaiheessa Kaappa ei hylännyt maanviljelijän ammattia, jota hän arvosti suuresti.

Kaappa harrasti nuorempana myös piirtämistä ja kuvanveistoa, mutta myöhemmin ennen kaikkea kansanmusiikkia. Hän oli mukana perustamassa Pohjankankaan pelimannit -kansanmusiikkiyhtyettä, joka esiintyi laajalti. Jaakko Kaappa teki mittavan työn kansanmusiikin ja muun kansanperinteen kerääjänä ja löysi ajan myötä omimman lajinsa, kansanelämään sijoitetut balladit ja komediat. Näissä töissä vanhan kansan elämä, pohjoisen Satakunnan murteet, kansanlaulut ja kansantanssit heräävät eloon.

Jaakko Kaapan tuotantoa on draamatutkija Sulo A. Savo kuvannut seuraavasti: "Kaapan näytelmien runous on upeaa. Se on pohjavireeltään balladinomaista. Ja niin kuin balladiin aina liittyy tragiikkaa, usein kuolemaa, sitä liittyy myös Kankaanpään suuren pojan lähes kaikkiin näytelmiin. Hänen kansankomediansakin ovat lyyristä balladirunoutta."

Tunnustuksia

Kankaanpään puolesta -mitali v. 1972
Nortamo-palkinto v. 1974
Jussi-patsas v. 1975
Turun ja Porin läänin taidepalkinto v. 1976
Valtion taiteilijaneläke v. 1991

Lähde: Kankaanpään Joulu 1994

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Benjamin Kolvaan sota kirjailija 1990 Draama Suomi
Falanderin perhe kirjailija 1993 Draama Suomi
Haudankaivajan kylä kirjailija 1982 Draama Suomi
Hiiskan miniät kirjailija 1983 Draama Suomi
Härmäläiset kirjailija 1979 Musiikkinäytelmä Suomi
Johtajatar kirjailija 1978 Komedia Suomi
Kenttäpostia kirjailija 1990 Draama Suomi
Kuinka vaalihevonen valjastetaan kirjailija 1981 Komedia Suomi
Paholaispolska kirjailija 1991 Draama Suomi
Poika ja kissa kirjailija 1960 Draama Suomi
Runoilija ja hänen muusansa kirjailija 1981 Draama Suomi
Unennäkijä kirjailija 1958 Draama Suomi
Valojuhlat hämäläiseen tapaan kirjailija 1983 Komedia Suomi
Yliluoman Anteron laulu kirjailija 1977 Musiikkinäytelmä Suomi