Luovuus luo rohkeutta
Kirjailija Markku Hattula viihtyy peltojen keskellä. ”Kun on itse maalta ja siellä asunut, on kyläympäristö luontainen ja tuttu”, kuvailee Hattula suhdettaan maaseutuun. Päivätyökseen Hattula työskentelee Maaseudun Sivistysliitossa, mutta pitää sivistämis-termiä hiukan vanhanaikaisena. ”Ei täällä tietenkään kuvitella että maalla asuvia pitäisi sivistää sen enempää kuin kaupunkilaisiakaan. Työmme on enemmän henkiseen hyvinvointiin liittyvää, sillä maaseudullakin on väliinputoajia ja burnoutista kärsiviä.”
Kirjoittaminen eheyttää
Hattulan työsarkana on auttaa ihmisiä kirjoittamisen avulla. Työssään hän tekee sitä kirjoittamiskursseja vetämällä ja vapaa-ajallaan kirjoittamalla tekstejä, joissa rohkaistaan erilaisuuteen. ”Luovuus luo rohkeutta”, kirjailija pohtii. Hattulan mukaan kaikki luova kirjoittaminen on ihmistä eheyttävää, sillä kokematon kirjoittajakin saa kirjoittamisen avulla sanoitettua omia tunteitaan. Siitä taas seuraa ”osaanhan minä” -tunne ja kenties pieni lisäannos rohkeutta olla aidommin oma itsensä.
Kylähulluja tilauksessa
Hattulalle on tärkeintä että katsojat tulisivat hyvälle tuulelle hänen näytelmistään. Huumorin kautta hän käsittelee teksteissään tärkeitäkin asioita. Olennaisimpana hän pitää erilaisuuden sietokykyä. ”Meidän kulttuurissamme katsotaan pitkään jos poikkeaa muista. Ihmiset uskalsivat ainakin ennen olla sitä mitä olivat, vähän kylähullujakin”, Markku Hattula miettii. Mutta nyt tuntuvat EU:n normit vaikuttavan myös ihmisiin. ”Olemme liian pikkutarkkoja, kilttejä ja kunnollisia. Jostain meihin tulee herranpelko, mutta mistä?” Joissain asioissa sääntöjen napakka noudattaminen voi olla kaikkien parhaaksi. Esimerkiksi ympäristöä suomalaisten pikkutarkkuus säästää. Mutta byrokratian ja pienen ihmisen erilaiset näkökannat voivat silti johtaa myös järjettömiin tilanteisiin. Tätä ristiriitaa Hattula parodioi muun muassa uusimmassa näytelmässään Miestä vailla (2007). Siinä EU säätää kaiken toiletti-istuimen korkeutta myöten. Jos pytty sattuu olemaan käyttäjän kannalta liian korkealla, sallii EU hyväntahtoisesti korokkeen käyttämisen. ”Nykyään tasapäistetään liikaa. Ihmisten kauttahan se vilkkaus, persoonallisuus ja elämänmaku syntyy – myös näytelmiin”, Hattula korostaa. Mirja Vinberg-Mäkinen / Sunklo 7.5.2008
Kotisivu