TALVISODAN TYTÖT on kertomus Tampereen Tyttölyseon, Tipalan abiturienteista syksyllä ja talvella 1939- 40. Tunnin pituisessa näytelmässä, joka tapahtuu Lyseon pihalla, on hienot roolit 10 nuorelle naiselle. Näytelmä alkaa talvisodan syttymispäivänä. Neidot ovat kirjoittaneet äidinkielen preliminäärit. Aihevalinnoista käy ilmi kunkin maailmankatsomus ja mielipiteet. Välitunnille tulee opettaja, neiti Salmi kertomaan, että sota on syttynyt! Kohtaus päättyy ilmahälytykseen, joka vahtimestari Lahtiskan mukaan ei olekaan enää mikään ”reminääri!”.
Toinen kohtaus tapahtuu Joulupäivän iltana. Abit ovat opettajan ohjauksessa valmistaneet runo- ja lauluohjelman Saima Harmajan runosta. Isänmaallinen juhla, jota seuraamaan on myös saapunut saksalainen reportteri Renate Hauptmann, on juuri alkamassa. Yksi tytöistä, pääosan esittäjä, on samana aamuna saanut tiedon sulhasensa kaatumisesta rintamalla ja ”Erkin morsian” tulee paikalle psykoottisena, ryntää kadulle kuorma- auton alle, mutta pelastetaan. Ohjelma pitää peruuttaa, ellei ”paikkaajaa” löydetä. Juhla on jo alkanut ja peruutus tuntuu varmalta, kunnes ”Pispalan komukan” tytär Veera suostuu, saksalaistoimittajan ärsyttämänä, auttamaan: ”Ein Finne hilft immer einen… eiku, einem anderen Finnen!” Opettajan johdolla käydään esitys kursorisesti läpi pihalla. Juuri, kun onnellinen ratkaisu on löytynyt, alkavat Joulupäivän pommitukset Tampereelle.
Kolmannessa kohtauksessa tyttölyseo on muutettu sotasairaalaksi. Ihanteensa menettäneet tytöt toimivat hoitajina haavoittuneille. Juutalaissyntyinen luokkatoveri joutuu perheineen pakenemaan Ruotsiin. Keittiö- apulaisena toimivan Emmin isosisko Tyyne tuo tiedon suuresta pommikonelaivueesta, joka on tulossa Tallinnasta. Hälytyksen jo alkaessa Tyyne ryntää pelastamaan polkupyöräänsä koulun pihasta ja saa surmansa hävittäjälentokoneen konekiväärisuihkusta.
Neljäs kohtaus tapahtuu kevättalvella, sodan loputtua. Abit kokoontuvat kuulemaan jatkuuko koulu ja pidetäänkö ylioppilaskirjoitukset. Opettaja tulee. Jälleennäkeminen on riemukas! Hän ilmoittaa, että kaikki abit julistetaan ylioppilaiksi ilman kirjoituksia! Lahtiska on keittänyt oikeaa kahvia juutalaistytön Tukholman paketin antimista ja uudet ylioppilaat poistuvat laulaen ”Gaudeamusta”!
Suomen Teatteriopiston jatkolinjan opinnäytetyöksi kirjoitettu n. tunnin mittainen näytelmä tarjoaa jokaiselle neidolle ”näytön paikan”. Sopii mainiosti naisvaltaisen, hieman harjaantuneen, harrastuspiirinkin esitettäväksi.
Tipalan entinen oppilas Irma Pettersson (o.s. Jyränmaa) muistelee näitä kansakunnan kohtalon aikoja seuraavasti: ”Saimme käydä koulua turvallisesti aina vuoden 1939 syksyyn asti. Marraskuun 30. päivän yllättävät pommitukset ja talvisodan alkaminen keskeyttivät koulunkäynnin yhtäkkiä. 30-luvun koululainen astui 40-luvulle täysin epätietoisena, pääseekö milloinkaan jatkamaan keskeytynyttä kouluaan. Siihen asti suojattua ja turvallista elämää viettänyt nuori ihminen riistettiin valmistautumattomana aikuisten maailmaan keskelle sodan kauhuja, kuoleman, tuskan ja hävityksen pariin.”