Logo Näytelmat.fi

Kaksi Maariaa

Synopsis

KAKSI MAARIAA- punavalkoinen sukukunta.
Näytelmän tapahtumat sijoittuvat kansakuntamme kohtalon vuosiin, alkaen sortokausista aina sisällissodan päättymiseen. Päähenkilökertojat, talollinen Wilhelm Eskola ja torppari Kalle Rantala, kumpikin kunnan merkkimiehiä, ovat serkukset. Raastavat tapahtumat ovat jättäneet jälkensä miehiin, Wilhelm on halvaantunut ja Kalle tuomittu vankileirillä kuolemaan. Kesällä 1921 serkukset tapaavat ensimmäisen kerran kapinan jälkeen. Yhteinen kysymys kuuluu: Miksi näin piti käydä kansakunnalle? Katsoja saattaa myös pohtia: Miksi näin tuntuu maailmassa käyvän yhä edelleen? Miksi ensimmäinen asia minkä itsenäistyneet kansakunnat kykenevät keksimään on… toistensa tappaminen!

Naiset ja lapset ovat vahvasti mukana tapahtumissa. Serkusten vaimot, Amanda ja Mandi, ovat rohkeita ja toimeliaita naisia. Myös lapset ja palvelusväki joutuvat valitsemaan puolensa, jopa ilotyttö- Iida tietää kenen joukoissa seisoo… tai kaatuu.

Näytelmä perustuu faktoihin, tositapahtumiin entisessä Maarian pitäjässä, nykyisessä Turussa. Kuinka kansakunta kasvoi läpi sortokausien kohti itsenäisyyttä ja kohti veristä veljessotaa. Miten se tapahtui ruohonjuuritasolla? Kuinka jokaisen oli valittava puolensa noissa Suomen kansan kohtalon myrskyissä. Vaikka Maaria ja koko eteläinen Suomi jäi kansalaissodassa varsinaisten taistelujen ulkopuolelle, ei tämä kansakunnan traumaattinen kokemus mennyt ikuisia jälkiä jättämättä. Kuitenkin elämänusko ja optimismi aina voittavat, kuten Tammisaaren vankilasta vapautunut, Myllyojan torppari ja ”Maarian tiktaattori”, Kalle Rantala toteaa: ”Ooja, kyl huamine on aim pare, ku eiline!”

KAKSI MAARIAA- punavalkoinen sukukunta on uskottava, koskettava kertomus elämästä entisessä Maariassa ja sen esikaupungissa Raunistulassa. Näytelmä on satuttava vakavuudessaan ja rikas riemussaan, kuten elämä itse.

Murre, henkilö- ja paikannimet voidaan, tekijöiden tarkastuksen myötä, vaihtaa. Samankaltaisia tapahtumia sattui kaikkialla Suomessa vuosina 1890- 1921. Osa rooleista voidaan tuplata. Kantaesityksessä oli 11 miestä ja 11 naista sekä 7-12 vuotiaat poika ja tyttö.

Näytelmä tapahtuu Myllyojan talon pihassa, Keinumäellä, Eskolan vuokratalon pihassa, esikaupungissa hämärällä kujalla ja Lääninsairaalan odotushuoneessa vuosina 1890- 1921.
Esityksen kesto on n. 2,5 tuntia.

Kieli

Suomi

Alkuperäinen kieli

Suomi

Sivumäärä

59

Kesto

Kokoillan näytelmä

Soveltuu kesäteattereille

Kyllä

Ensi-ilta ammattiteatterissa

-

Ensi-ilta harrastajateatterissa

Roolit

Miehiä 11

Naisia: 11

Yhteensä: 22

Muita rooleja

7-12 vuotiaat poika ja tyttö. Osa rooleista voidaan tuplata.

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista