Logo Näytelmat.fi

Victor Hugo

Besançon , 26.2.1802 - Pariisi, 22.5.1885

Victor Hugo oli ranskalainen kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat Pariisin Notre-Dame (1831) ja Kurjat (1862).

Hugo heräsi kirjalliseen kutsumukseensa jo varhaisina poikavuosinaan. Hänen runonsa saavuttivat palkintoja erilaisissa kirjoituskilpailuissa, ja jo hieman yli kaksikymmenvuotiaana, Hugo lukeutui ranskalaisen romantiikan merkittävimpiin edustajiin.

Hugo käytti kirjallista kuuluisuuttaan yhteiskunnallisten asioiden ajamiseen. Hän oli peräänantamaton ihmisoikeuksien puolustaja, ja teki työtä mm. kuolemantuomion poistamiseksi. Poliittisten näkemystensä seurauksena, Hugo joutui maanpakoon vuonna 1852 ja kulkeutui Brysselin ja Jerseyn kautta Guernseyn saarelle, jossa eli vanhoille päivilleen asti kirjoittaen monet merkkiteoksistaan.

Hugon varhainen pääteos Pariisin Notre-Dame -tunnetaan edelleen hyvin. Näytelmien lisäksi, siitä on tehty myös useita elokuva- ja televisiosovituksia, kuten Disneyn animaatioelokuva Notre Damen kellonsoittaja vuonna 1996. Toinen Hugon historiaan jääneistä suurteoksista, Kurjat, on puolestaan kohonnut yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta kuvaavien ja moraalisesti puhuttelevien teosten klassikoksi. Entisen kaleeriorjan Jean Valjean henkilöhahmon ympärille kutoutuva tarina on kuvaus yhteisön tallomaksi joutuneista, oikeudenmukaisuuden ulkopuolelle rajatuista ihmisistä, mutta myös varauksettomasta lähimmäisenrakkaudesta.

Hugo oli niin ikään kirjailijoiden tekijänoikeuksien varhainen puolestapuhuja. Häneen viitataankin monesti moraalisesti vastuuntuntoisena kirjailijaintellektuellin malliesimerkkinä.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Kurjat (Les Misérables)

Victor Hugo ( Kirjailija )

Draama

2016

Lue lisää

Notre Damen kellonsoittaja

Victor Hugo ( Kirjailija )

Draama, Musiikkinäytelmä

1994

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.