Logo Näytelmat.fi

Tom Paxal

Helsinki , 23.9.1947 -

Tom Paxal on suomenruotsalainen näytelmäkirjailija, prosaisti, lastenkirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on kirjoittanut lapsille suunnattuja näytelmiä yhdessä puolalaisen kirjailijan Anna Onichimowskan kanssa.

Paxal on koulutukseltaan urheilu- ja nuoriso-ohjaaja. Hän on työskennellyt kirjailijan toimensa ohella laaja-alaisesti mm. merimiehenä, liikunnanopettajana, sosioterapeuttina, kehitysvammaisten opettajana sekä radiotoimittajana. Paxal oli Suomen ruotsinkieliset kirjailijat -yhdistyksen ja Lukukeskus-järjestön hallituksen jäsen vuosina 89-91.

Paxal on kirjoittanut kolme romaania, viisi näytelmää, kolme televisiokäsikirjoitusta, kaksi kuunnelmakäsikirjoitusta, kaksi satukirjaa, nuorten kirjan ja joukon novelleja. Paxal kirjoittaa ruotsiksi, mutta osa hänen töistään on myös suomennettu. Paxalin televisiokäsikirjoitus Vårt Fagerby sekä novelli ”Violinisten” ovat palkittuja.

Paxal on tehnyt pitkään yhteistyötä puolalaisen lasten- ja nuortenkirjailijan Anna Onichimowskan kanssa. Yhdessä he ovat kirjoittaneet novellikokoelman Dzieci zorzy polarnej (1998), jonka ruotsinkielinen nimi on Norrskensbarnen. Teos on myös dramatisoitu näytelmäksi. Kirjoittajakaksikko on tehnyt yhdessä niin ikään näytelmät En gåva från himlen (1997) sekä En elefant i blåsten (1998), joista jälkimmäinen on käännetty myös suomeksi nimellä Norsu ja maaginen myrsky (1998).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Biblioteket i molnen

Tom Paxal ( Kirjailija )

Draama

2003

Lue lisää

Den fyrhörniga cirkeln

Tom Paxal ( Kirjailija )

Draama

1999

Lue lisää

En elefant i blåsten

Tom Paxal ( Kirjailija )

Lastennäytelmä, Nuortennäytelmä

1998

Lue lisää

En gåva från himlen

Tom Paxal ( Kirjailija )

Draama

1997

Lue lisää

Farbrors dröm

Tom Paxal ( Dramatisoija )

Draama, Komedia

1987

Lue lisää

Norrskensbarnen

Tom Paxal ( Kirjailija )

Lastennäytelmä

1999

Lue lisää

Norsu ja maaginen myrsky

Tom Paxal ( Kirjailija )

Lastennäytelmä, Musiikkinäytelmä

1998

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.