Logo Näytelmat.fi

Sulevi Peltola

Viljakkala , 7.12.1946 -

Sulevi Peltola on suomalainen näyttelijä ja ohjaaja. Hän valmistui Suomen Teatterikoulusta vuonna 1968, mistä lähtien on työskennellyt näkyvästi niin teatterissa, televisiossa kuin elokuvissakin.

Peltola lukeutuu KOM-Teatterin perustajajäseniin, ja näytteli sen riveissä 70-luvun lopulle asti. Jo aikaisemmin Rauni Mollbergin ja Mikko Niskasen avustajana toiminut Peltola, vihkiytyi 80-luvun alusta Yleisradion televisiotyöhön. Ylen draamatuotannossa Peltola työskenteli ensin näyttelijänä ja myöhemmin myös ohjaajana. Vuonna 2008 freelanceriksi siirtynyt, mutta edelleen Yleisradion kanssa työskentelevä Peltola onkin eräs Ylen televisiodraaman pitkäaikaisimmista työntekijöistä. Parhaiten Peltola tunnetaan Kotikatu-sarjasta, jossa hän on näytellyt Onni Partasen roolia vuodesta 1999 lähtien.

Yhtä tuttu Peltola on lukuisista elokuvarooleistaan. Hän on näytellyt esimerkiksi useissa Matti Ijäksen, Aki Kaurismäen ja Aku Louhimiehen elokuvissa, sellaisissa kuten Kauas pilvet karkaavat (1996), Sokkotanssi (1999), Mies vailla menneisyyttä (2002), Haaveiden kehä (2002), Paha maa (2005), Laitakaupungin valot (2006), Riisuttu mies (2006) ja Käsky (2008).

Peltola on työssään erittäin arvostettu. Häntä on kuvailtu vähäeleisyyden mestariksi ja suomalaisen miehen sielunmaiseman tulkiksi. Peltolalle on annettu mm. parhaan miespääosan Jussi-patsas elokuvasta Haaveiden kehä ja parhaan miessivuosan Jussi elokuvasta Paha maa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Lähi öitä

Sulevi Peltola ( Dramatisoija )

Musiikkinäytelmä

1986

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista