Logo Näytelmat.fi

Sofokles

Kolonos , n. 496 eaa. - Ateena, n. 406 eaa.

Sofokles oli antiikin kreikkalainen kirjailija. Häntä pidetään Aiskhyloksen ja Euripideen ohella antiikin suurimpana tragediakirjailijana.

Sofokles syntyi Attikan maakunnassa Kolonos Hippiaksessa lähellä Ateenaa. Hänen varhaisista vuosistaan tiedetään hyvin vähän, mutta todennäköisesti hänen isänsä oli kauppias tai hyvin menestynyt käsityöläinen. Sofokles osallistui useisiin Ateenassa järjestettyihin Dionysos-näytelmäkilpailuihin, ja voitti useimmat. Edeltäjänsä Aiskhyloksen kuoleman jälkeen, Sofokles kohosi antiikin maailman tunnetuimmaksi näytelmäkirjailijaksi.

Sofokles kirjoitti tiettävästi 123 näytelmää, joista kuitenkin vain seitsemän tragediaa on säilynyt meidän päiviimme. Nämä ovat Kuningas Oidipus, Aias, Trakhiin naiset, Antigone, Oidipus Kolonoksessa, Elektra, Filoktetes ja Vainukoirat. Viimeisin on säilynyt vain osittain. Sofokleen näytelmät uudistivat antiikin teatterikäsityksen. Sofokle lisäsi näyttelijöiden määrän kahdesta kolmeen, käytti ensimmäisenä skenografiaa eli maalattuja kulisseja, sekä kasvatti kuoron koon kahdestatoista viiteentoista.

Tunnetuin Sofokleen näytelmistä on Kuningas Oidipus, joka lienee myös koko antiikin tunnetuin yksittäinen näytelmä. Se kertoo hallitsijaparin pojasta Oidipuksesta, joka ennustuksen mukaan tulee surmaamaan isänsä ja naimaan äitinsä. Estääkseen ennustuksen, kuningas käskee pojan surmattavaksi. Oidipus kuitenkin säästyy ja vartuttuaan toteuttaa ennustuksen tietämättään. Lopuksi kuningatar surmaa itsensä ja Oidipus puhkoo silmänsä.

Kuningas Oidipus -näytelmä pohjautuu antiikissa tunnettuun kansakertomukseen. Se on kerronnallisesti hyvin intensiivinen. Päähenkilönä toimii ainoastaan Oidipus, joka on mukana lähes jokaisessa kohtauksessa. Tragedia etenee toivon häivähdyksistä petyymyksiin ja lopulta hirvittävään loppuunsa. Näytelmä kuvaa jumalallisten voimien lahjomatonta ankaruutta, sekä toisaalta ihmisen tietämättömyyttä omien tekojensa syy-seuraussuhteista.

Oidipuksen hahmo on yksi länsimaisen kulttuurin arkkityypeistä. Sitä on kirjallisuuden ohella käytetty esimerkiksi psykologiassa. Psykoanalyysin kehittäjä Sigmund Freu antoi ihmisen seksuaalikehityksen perusmekaniikalle nimen oidipuskompleksi. Hänen mukaansa 3–6 -vuotias lapsi herää omaan seksuaalisuuteensa kokemalla vetoa vastakkaista sukupuolea olevaan vanhempaansa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Elektra - tutkimus veren historiasta

Sofokles ( Kirjailija )

Draama

2007

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.