Logo Näytelmat.fi

Risto Isomäki

Turku , 8.6.1961 -

Risto Isomäki on suomalainen ympäristöaktivisti ja tieteis- ja tietokirjailija. Visionäärinä tunnetun Isomäen romaanit käsittelevät tieteen, politiikan ja talouden suhteita ekologisiin kysymyksiin. Tietokirjailijana Isomäki on ottanut kantaa etenkin kehittyviä maita koskeviin kysymyksiin.

Isomäki on kirjoittanut kaikkiaan kahdeksan romaania ja kymmenen tietokirjaa. Isomäen esikoisromaani on vuonna 1991 ilmestynyt Kristalliruusu. Menestynein romaaneista on vuonna 2005 julkaistu Sarasvatin hiekkaa, joka oli Finlandia-palkintoehdokkaana ja jonka vuonna 2009 julkaistu sarjakuvaversio voitti Sarjakuva-Finlandian. Sarasvatin hiekkaa on niin ikään dramatisoitu teatteriin Maria Kilven toimesta. Näytelmä kantaesitettiin Rovaniemen teatterissa vuonna 2011.

Muita Isomäen romaaneja ovat mm. Herääminen (2000), Litium 6 (2007) ja Jumalan pikkusormi (2009). Ne ovat Sarasvatin hiekkaa -romaanin tavoin ekologisten kysymysten ympärille virittyviä jännitystarinoita. Kirjallisen työnsä lisäksi Isomäki toimii useissa kansalaisjärjestöissä, kuten Maan ystävissä ja Ympäristö ja kehitys ry:ssä. Isomäki on kansainvälisesti arvostettu ilmastonlämpenemiseen liittyvien tieteellisten ratkaisujen tutkija. Toisaalta hän on tehnyt mittaamattoman arvokasta työtä kolmannen maailman sosiaalisiin epäkohtiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Isomäki oli mm. paljastamassa monikansallisten elintarvikeyritysten häikäilemätöntä äidinmaidonkorvikekampanjointia rutiköyhissä kehitysmaissa. Toimintaa, joka johti arviolta miljoonasta kolmeen miljoonaan pienen lapsen kuolemaan vuosittain Afrikassa ja Aasiassa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Sarasvatin hiekkaa

Risto Isomäki ( Kirjailija )

Draama

2012

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista