Logo Näytelmat.fi

Reijo Mäki

Siikainen , 12.9.1958 -

Reijo Mäki on rikosromaaneihin ja -novelleihin erikoistunut kirjailija. Hänet tunnetaan erityisesti Vares-romaanien kirjoittajana.

Mäki opiskeli Turun Kauppakorkeakoulussa ja on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Kirjailijan toimensa ohella hän on toiminut mm. markkinointialalla. Vapaa kirjailija Mäki on ollut vuodesta 1993.

Mäen esikoisteos on rikosromaani Enkelipölyä vuodelta 1985. Esikoisteosta seurasi heti vuonna 1986 dekkariromaani Moukanpelissä. Moukanpelissä on Mäen ensimmäinen teos, jonka keskushahmona seikkailee turkulainen yksityisetsivä Jussi Vares. Sittemmin Mäki on julkaissut yhteensä kaksikymmentäkaksi Vares-romaania, joiden pohjalta on tehty sekä elokuvia että teatterinäytelmiä.

Valkokankaalla Vares seikkaili ensimmäisen kerran vuonna 2004 Aleksi Mäkelän ohjaamassa elokuvassa Vares – yksityisetsivä. Elokuva pohjautuu Mäen romaaniin Keltainen leski (1999). Elokuvan jatko-osa valmistui vuonna 2007, sekin Mäkelän ohjaamana. Romaaniin Jäätynyt enkeli (1990) pohjautuva elokuva sai nimekseen V2 – jäätynyt enkeli. Molemmissa elokuvissa Jussi Varesta näytteli Juha Veijonen.

Vuonna 2010 käynnistyi Solar Films -tuotantoyhtiön ja Turun kaupungin mittava yhteisprojekti, jonka tarkoituksena on filmatisoida yhteensä kuusi uutta Vares-elokuvaa. Näistä kolme näki ensi-iltansa vuonna 2011. Elokuvat Pahan suudelma, Huhtikuun tytöt ja Sukkanauhakäärme perustuvat Mäen samannimisiin romaaneihin vuosilta 1998, 2004 ja 1989. Vuonna 2012 Vares-elokuvasarjan on määrä jatkua elokuvilla Kaidan tien kulkijat, Uhkapelimerkki ja Pimeyden Tango. Ne pohjautuvat Mäen vuosina 1992, 2007 ja 1997 kirjoittamiin dekkareihin. Kuudessa uudessa Vares-elokuvassa pääosaa näyttelee Antti Reini.

Teatterilavalla yksityisetsivä Jussi Vares on nähty kahdesti. Vuonna 2008 ensiesityksensä Naantalilaisessa Emma Teatterissa sai Satu Rasilan dramatisointi Vares – huhtikuun tytöt, joka perustuu Huhtikuun tytöt -romaaniin. Näytelmä sai jatkoa vuoden 2011 kesällä, kun Rasila dramatisoi Emma Teatterille Mäen romaaniin Nuoruustango (2005) perustuvan näytelmän Vares – nuoruustango.

Reijo Mäki on kirjoittanut Vares-hahmonsa ympärille myös viihteellisiä tietokirjoja, kuten teokset Jussi Vareksen drinkkiopas (2003) ja Vareksen Turku (2009). Mäki on niin ikään ahkera novellisti. Hän on kirjoittanut lukuisia novelleja ja lyhytkertomuksia niin aikakauslehtiin kuin novelliantologioihin. Mäki sai Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon vuonna 1996.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Vares - Huhtikuun tytöt

Reijo Mäki ( Kirjailija )

Draama, Komedia

2008

Lue lisää

Vares - Nuoruustango

Reijo Mäki ( Kirjailija )

Draama

2011

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista