Logo Näytelmat.fi

Raimo Lahdenmäki

1957 -

Rami Lahdenmäki – tämän värikästä ja tapahtumarikasta elämään eläneen ja elämää nähneen kirjailijan näytelmät ammentavat sisältönsä todellisuudesta. Todellisuuden kokeminen, kirjalliseen muotoon saaminen ovat läsnä hänen teoksissaan – joskus varsin erikoisellakin tavalla esilletuotuna.

Rami Lahdenmäki ei ole yhden asian osaaja. Hän on toiminut mm. kapakan ulosheittäjänä, rautakauppiaana, teurastajana, nosturinkuljettajana, nuohoojana, rakennusmiehenä, kulttuurisihteerinä, nuorisotyöntekijänä, tiskarina, kokkina, siivoojana, lapiomiehenä, työnjohtajana, sotilaana, teatterinjohtajana, hierojana, näyttelijänä, stunt-miehenä, hevoshoitajana, taikurina, voimamiehenä, opettajana – kiertänyt maailman ympäri useampaan kuin yhteen kertaan… Ja inhoaa syvästi “niinkuttelukategoriseen kokemiseen taipuvaista taiteilijuuden mystifiointia”. Kenenkään ei tarvitse nousta vuorelle, istua pahvilaatikossa paastoamassa tai jalat ristissä tolpan nokassa “löytääkseen ittensä”. Kaikkeen voi käyttää ihan vain järkeä. Jos se ei riitä, voi ruveta vaikka taidekriitikoksi.

Mutta parhaiten hän sanoo viihtyvänsä näytelmien kirjoittamisen ja ohjaamisen parissa. Ohjauksia on vuoteen 2010 mennessä kertynyt 225 kappaletta, näytelmäkäsikirjoituksia 111 kappaletta, lukuisia dramatisointeja, sovituksia sekä laulujen sanoituksia, runoja ja novelleita. Ensimmäiset näytelmät ovat syntyneet 70-luvun alussa.

Tuotannosta löytyy niin satu-, kirkko-, huume-, runoelma-, nuoriso- kuin kesäteatteri-, draama-, musikaali, musiikki- ja satiirinäytelmiäkin. Erikoisuuksia ovat vuodesta 1987 alkaen olleet monologit, jotka on mahdollista esittää myös useammalla henkilöllä.

Rami Lahdenmäen tekstejä on esitetty myös Argentinassa, Fär-saarilla, Kanadassa, Ruotsissa ja Venäjällä. Teksteistä valmistetut esitykset, kirjailijan itsensä ohjaamina ovat voittaneet lukuisia nuorten teatterikilpailuja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Venäjällä esityksessä olleesta Suomen Sodan Alavuden taistelun 200-vuotis juhlanäytelmästä Lakeuden Lieki+ on venäläisvoimin valmistumassa suurelokuva.

Teokset

Abortti

Raimo Lahdenmäki ( Kirjailija )

Draama, Monologi

2004

Lue lisää

Adal-Minnan kenkä ja taikalamppu

Raimo Lahdenmäki ( Kirjailija )

Komedia, Lastennäytelmä

2004

Lue lisää

Antaa elämän nuolla!

Raimo Lahdenmäki ( Kirjailija )

Draama

2009

Lue lisää

Kauppa-Lopo

Raimo Lahdenmäki ( Dramatisoija )

Draama

1998

Lue lisää

Oikeen on aina paree

Raimo Lahdenmäki ( Kirjailija )

Komedia

1998

Lue lisää

Taikuri Oz ja Viikinsaaren velhot

Raimo Lahdenmäki ( Kääntäjä, Dramatisoija )

Draama, Musiikkinäytelmä, Nuortennäytelmä

1999

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.