Logo Näytelmat.fi

Palle

Ruovesi , 2.4.1906 - 2.5.1992

Palle -nimimerkin takana on kirjailija, runoilija, sanoittaja, ja radiotoimittaja Reino Wilhelm Palmroth. Palmroth lukeutuu Suomen sodanaikaisten musiikki- ja draamataiteilijoiden eturiviin.

Palmrothin ammatillinen ura jakautui kolmen persoonan välille. Ensinnäkin hän oli koulutukseltaan ja sodanaikaiselta tehtävältään kapteeni R. W. Palmroth, ja toimi sodan ajan armeijan propagandaosaston päällikkönä. Toiseksi hän oli kuplettien ja revyiden, sekä juoma-, marssi-, ja propagandalaulujen tekijä Palle. Kolmanneksi hän oli vakavahenkinen runoilija ja kirjailija peitenimellä Reino Hirviseppä. Palmrothin taiteellinen tuotanto on hyvin laaja.

Palmroth synnytti merkittävän osan Suomen sota-ajan viihteestä ja propagandasta.
Ajalle tyypillisesti Palmroth oli viihdetaiteen moniottelija. Hän sävelsi, sanoitti, esiintyi ja kirjoitti kaikkea näytelmistä runoihin. Jo ennen sotaa Palmroth oli tullut kansalle tunnetuksi ideoimansa radiorevyyn isäntänä, mutta myös urheilutoimittajana ja toisaalta uutiselokuvien juontajana.

Palmrothin taiteellinen eetos oli aina isänmaallinen, joskin myös humoristinen. Suuri osa Palmrothin Palle ja Hirviseppä -nimimerkeillä kirjoittamista propagandasanoituksista ja kupleteista sensuroitiin sodan jälkeen, eikä hänen isänmaalliselle asenteelleen ollut sijaa Hella Wuolijoen johtaman Yleisradion uusissa produktioissa.

Sodan jälkeen Palmroth toimi ammatikseen mm. makeisia valmistaneen Chymoksen sosiaali- ja mainospäällikkönä, Suomi-Filmin myyntipäällikkönä sekä elokuvavalmistamo Opuksen toimitusjohtajana. Hän jatkoi kuitenkin myös taiteellista työtään elämänsä loppuun asti, vaikkei juuri julkisuudessa enää ollutkaan.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Auringonpistoksia

Palle ( Kirjailija )

Komedia, Musiikkinäytelmä

1944

Lue lisää

Varuskunnan morsian

Palle ( Kirjailija )

Komedia

1944

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.