Logo Näytelmat.fi

Outsider

Pieksämäki , 18.3.1904 - 24.1.1961

Otsider on taiteilijanimi, jonka takana oli suomalainen kirjailija ja toimittaja Aarne Viktor Haapakoski.

Kirjailija Haapaksoki käytti Outsider-nimen lisäksi myös useita muita peitenimiä kuten Henrik Horna, Victor Mario, Charles Snyder ja Rautamies. Outsider on kuitenkin se nimi, jolla Haapakoski kirjoitti kaikkein tunnetuimpien hahmojensa Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailut.

Kyse on pienoisromaanisarjoista, joiden osia Outsider kirjoitti lukuisia vuosittain. Kioskeissa ja sekatavarakaupoissa myydyt kirjat olivat sisällöltään kepeitä veijaritarinoita. Niitä lukivat kaikki, lapsista vanhuksiin. Outsider kirjoitti uransa aikana pitkälle neljättäsataa tämänkaltaista teosta. Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen ympärille kasvaneista sarjoista tehtiin niin ikään suosittuja radiokuunnelmia sekä teatterinäytelmiä, kuten myös elokuva Kalle-Kustaa Korkin seikkailut vuonna 1949. Elokuvan ohjasi Ilmari Unho.

Kirjailija Haapakosken kuoltua, Outsider-nimellä kirjoittamista jatkoi jo kirjailijan eläessä tämän haamukirjoittajana toiminut Seppo Tuisku, sekä yhden kirjan verran myös Haapakosken kollega Martti Erik Hjalmar Löfberg, omalta taiteilijanimeltään Marton Taiga.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailut - Huuhkalinnan kaviomarssi

Outsider ( Kirjailija )

Komedia

2001

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.