Logo Näytelmat.fi

Monika Fagerholm

Helsinki , 26.2.1961 -

Monika Fagerholm on suomalainen proosakirjailija. Ruotsiksi kirjoittava Fagerholm lukeutuu tunnetuimpiin Pohjoismaisiin nykykirjailijoihin. Kaikkiaan Fagerholmilta on julkaistu kaksi novellikokoelmaa ja neljä kokopitkää romaania.

Fagerholmin esikoisteos on novellikokoelma Sham vuodelta (1987). Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi vuonna 1994 julkaistulla esikoisromaanilla Underbara kvinnor vid vatten. Ihanat naiset rannalla -nimellä suomennetusta romaanista on tehty myös samaa nimeä kantava elokuva, jonka ohjasi Claes Olsson (1998). Romaani oli ilmestymisvuonnaan Finlandia-palkintoehdokas ja sille myönnettiin vuonna 1995 Runeberg -palkinto.

Lisäksi Fagerholm on kirjoittanut novellikokoelman Patricia (1990) ja romaanit Diva (1998), Den amerikanska flickan (2005) ja Glitterscenen (2009). Teoksista erinomaisesti menestynyt on etenkin Den amerikanska flickan, joka on suomennettu nimellä Amerikkalainen tyttö. Romaanille myönnettiin vuonna 2005 Ruotsin merkittävin kirjallisuuspalkinto August-palkinto. Den amerikanska flickan on sovitettu myös teatteriin Seppo Parkkisen toimesta. Näytelmä sai kantaesityksensä Åbo Svenska Teaternissa vuonna 2007. Lisäksi teoksen suomennos Amerikkalainen tyttö on dramatisoitu vuonna 2012. Dramatisoija on Iida Hämeen-Anttila.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Amerikkalainen tyttö

Monika Fagerholm ( Kirjailija )

Draama

2012

Lue lisää

Den Amerikanska Flickan

Monika Fagerholm ( Kirjailija )

Draama

2007

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.