Logo Näytelmat.fi

Mikko Niskanen

Konginkangas , 31.1.1929 - 25.11.1990

Mikko Niskanen oli suomalainen elokuvaohjaaja ja näyttelijä. Moskovan elokuvakorkeakoulussa opiskellutta Niskasta pidetään yhtenä suomalaisen elokuvahistorian tärkeimmistä ohjaajista.

Niskanen oli kuusilapsisen perheen kolmas lapsi. Konginkankaalla asunut perhe kuului työväenluokkaan ja molemmat vanhemmat kävivät töissä. Tästä johtuen osa lapsista lähetettiin joka kesä isovanhempien maalaistaloon Viitasaaren Keihärinkoskelle. Niskanen on pitänyt tätä maaseudun kokemusta tärkeänä myöhemmälle taiteilijauralleen. Vartuttuaan Niskanen opiskeli Teatterikoulussa (nykyinen Teatterikorkeakoulu) Helsingissä, josta valmistui vuonna 1950.

Valmistuttuaan Niskanen työskenteli näyttelijänä Jyväskylän ja Kuopion teatterissa, myöhemmin myös näyttelijäjärjestäjänä Suomen Filmiteollisuudessa. Hän näytteli myös useissa elokuvissa, mm. Edvin Laineen ohjaamassa Tuntematon sotilas– elokuvassa (1955). Näin Niskasen jo opiskeluaikana alkanut kiinnostus elokuvaa kohtaan voimistui. Lopulta hän päätti opiskella näyttelijäntyönsä ohella elokuvaohjaajaksi, minkä tekikin Moskovan elokuvakorkeakoulussa vuosien 1958 ja 1961 välisenä aikana.

Niskasen tunnetuimpia ohjaustöitä ovat elokuvat Pojat (1962), Käpy selän alla (1966), Laulu tulipunaisesta kukasta (1971) ja Ajolähtö (1982) sekä alunperin TV-elokuvana osissa esitetty Kahdeksan surmanluotia (1972), josta Niskanen sai sekä parhaan miespääosan että ohjaajan Jussi-patsaan. Niskasen työt ovat yhteiskunnallisesti kantaaottavia. Ne kuvaavat mm. maaseudun yhteisöllisyyttä, mutta myös kaupungistuvan Suomen murrosvaiheita. Niskasen elokuvissa jännitteet purkautuvat usein traagisin seurauksin. Näin esimerkiksi Kahdeksan surmanluotia -elokuvassa, jossa ahtaalle ajettu pienviljelijä päätyy surmaamaan neljä poliisia.

Niskanen oli elokuvantekijänä tunnustettu jo elinaikanaan. Niskanen sai mm. seitsemän Jussi-patsasta ja kaksi Valtion elokuvapalkintoa. Hänelle myönnettiin pääpalkinto Edinburghin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla 1967 ja rauhanpalkinto Moskovan elokuvajuhlilla 1981. Niskasta pidetäänkin uuden suomalaisen elokuvan tärkeimpänä ohjaajana yhdessä Risto Jarvan kanssa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Kahdeksan surmanluotia

Mikko Niskanen ( Kirjailija )

Draama, Komedia

2010

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.