Logo Näytelmat.fi

Miguel de Cervantes

Alcalá , 29.9.1547 - 23.4.1616

Miguel de Cervantes, koko nimeltään Miguel de Cervantes Saavedra, tunnetaan kirjailijana ennen muuta Don Quijote -teoksestaan. Cervantes on historian merkittävin espanjankielinen kirjailija ja yksi romaani lajityypin synnyttäjistä.

Cervantesin elämäntarina on täynnä värikkäitä vaiheita. Vaikkei hänen edesottamuksiaan, kuten ei tarkkaa syntymä- tai kuolinpäivääkään tiedetä varmasti, vaikuttaa kuitenkin siltä, että seikkailu- ja veijaritarinoiden kirjoittaja oli pesunkestävä seikkailija itsekin. Hänen vaiheistaan tiedetään nimittäin sellaiset seikat kuin, että hän osallistui useisiin sotiin, oli väliin etsintäkuulutettu, väliin kirkon kiroama, joutui viettämään useamman vuoden algerialaisella vankileirillä, solmi useamman avioliiton jne. Todennäköiseltä vaikuttaa myös se, ettei Cervantes päässyt elinaikanaan hyötymään taloudellisesti teoksistaan.

Cervantesin Don Quijote, täydellisestä nimeltään Mielevä hidalgo don Quijote Manchalainen (suom. 1927–1928),ilmestyi kahtena niteenä vuosina 1605 ja 1615. Se on kertomus köyhästä maalaishidalgosta Alfonso Quijanosta, joka menettää todellisuudentajunsa saatuaan yliannostuksen alati lukemiaan ritariromaaneja. Yhdessä uskollisen palvelijansa Sancho Panzan kanssa, tämä mielevä hidalgo lähtee ratsain taistelemaan maailman vääryyttä vastaan. Edessä on monenmoisia sattumuksia ja juonenkäänteitä.

Jotkut pitävät Don Quijote -teosta romaanin kirjallisuudenlajin syntymänä. Toisten mielestä tämä arvostelma on liioiteltu, sillä heidän mukaansa romaanin esivaiheita on nähtävissä jo Cervantesia edeltäneellä ajalla. Yhtä mieltä ollaan kuitenkin siitä, että Cervantes toi kirjallisuuteen uudenlaisen kirjailijan ja lukijan rooleja kysyvän, totuuden ja fiktion rajapintaa häivyttävän elementin. Lisäksi Don Quijote -teoksen päähenkilö Alfonso Quijano on heikkouksissaan ja hupsutuksissaan rakastettavan inhimillinen hahmo, jollaista edeltävien vuosisatojen ritarikertomukset eivät tunteneet. Tällaisena Don Quijote onkin ajaton ja yleismaailmallinen kertomus ihmisen omakuvan muodostamisesta. Siinä haaveet törmäävät karkeaan todellisuuteen. Kirjallisuus, tai taide yleensä, toimii sekä lääkkeenä kärsimyksiin että niiden aiheuttajana.

Cervantesin muista teoksista suomennettuja ovat Opettavaisia kertomuksia (1613/2007) sekä vuonna 2011 ilmestynyt Välinäytöksiä (1615). Edellinen on kirjailijan laatima mestarillinen novellikokoelma, joka hyödyntää lähes kaikkia tuolloin tunnettuja proosatyylejä sekä myös lyriikkaa ja draamaa. Jälkimmäinen on koottu teos Cervantesin proosatyyliin kirjoitetuista lyhyistä näytelmistä.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Don Quijote

Miguel de Cervantes ( Kirjailija )

Komedia, Musiikkinäytelmä, Nuortennäytelmä

1982

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.