Logo Näytelmat.fi

Mauri Sariola

Helsinki , 25.11.1924 - 9.8.1985

Mauri Sariola oli monipuolinen ja tuottelias kirjailija. Hän kirjoitti proosaa, radiokuunnelmia, televisio- ja elokuvakäsikirjoituksia sekä lehtijuttuja. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan rikosromaaneista.

Sariola syntyi hattulalaiseen opettajaperheeseen, jossa oli hänen itsensä lisäksi kaksi lasta. Sariola kävi koulunsa Hattulassa ja Toijalassa, jonne perhe myöhemmin muutti. Ylioppilaaksi Sariola julistettiin jatkosodan poikkeusoloissa vuonna 1943. Sodassa Sariola palveli ensin aliupseerina, myöhemmin upseerina. Sodan jälkeen Sariola muutti Helsinkiin ja kirjautui yliopistoon lukemaan oikeustieteitä. Opinnot jäivät kuitenkin kesken, ja Sariola elätti itsensä ennen kokopäiväistä kirjailijan uraansa vaihtelevissa ammateissa, kuten tukkimiehenä, oikeussalitoimittajana ja rikostoimittajana mm. Helsingin Sanomissa.

Sariolan kirjallinen ura alkoi vuonna 1956 julkaistulla romaanilla Laukausten hinta. Yhdeksän vuotta myöhemmin, vuonna 1965, Sariola jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi, jona työskenteli yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Sariola kirjoitti yhteensä yli kahdeksankymmentä romaania, joista suurin osa on rikosromaaneja. Tämän lisäksi Sariola kirjoitti suuren joukon erinäisiä sarjakertomuksia, novelleja, matkakertomuksia ja vaihtelevia lehtijuttuja. Pääasiassa erinäisissä lehdissä ja aikakausjulkaisuissa ilmestyneiden tekstien tarkkaa määrää ei tiedetä. Lisäksi Sariola kirjoitti useita radiokuunnelmia sekä muutaman televisio- ja elokuvakäsikirjoituksen. Sariola myös suomensi joitakin englanninkielisiä romaaneja. Hän kirjoitti sekä omalla nimellään että peitenimellä Esko Laukko.

Sariolan tunnetuin henkilöhahmo on komisario (myöhemmin rikostarkastaja) Leo Olavi Susikoski, joka seikkailee suurimassa osassa hänen rikosromaaneistaan. Susikosken hahmossa sivistyneisyys ja äly yhdistyvät miehiseen voimaan ja maskuliinisuuteen. Jatkosodassa palvellut, poikamiehenä elävä Susikoski arvostaa perinteistä poliisityötä ja toimintaa. Hänen komea olemuksensa vetoaa vastakkaiseen sukupuoleen. Susikoski-romaanien pohjalta on tehty myös kaksi elokuvaa. Yrjö Nortan vuonna 1959 ohjaama Kolmas laukaus perustuu romaaniin Rotat pois laivasta (1956). Lars G. Thelestamin vuonna 1978 ohjaama Tuntematon ystävä pohjaa romaaniin Susikoski virittää ansan (1970).

Sariolan muut romaanit käsittelevät pääasiassa sotiin liittyviä historiallisia tapahtumia. Romaani Talvisodan vänrikki on dramatisoitu samannimiseksi näytelmäksi Jan Forsmanin toimesta vuonna 1993. Näytelmä sai kantaesityksensä samana vuonna Kajaanin Kaupunginteatterissa. Kriitikot ovatkin pitäneet historiaromaaneja Sariolan tuotannon parhaana osana.

Sariolalle myönnettiin useita kirjallisuusalan tunnustuspalkintoja. Hän sai mm. ranskalaisen Grand Prix du roman d’Adventures -palkinnon vuonna 1969 teoksensa Lavean tien laki ranskankielisestä käännöksestä Un printemps Finlandais.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Talvisodan vänrikki

Mauri Sariola ( Kirjailija )

Draama

1993

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.