Logo Näytelmat.fi

Matéi Visniec

Romania , 29.1.1956 -

Matéi Visniec on romanialaislähtöinen ranskalainen kirjailija. Visniecin tuotanto koostuu näytelmistä, joskin hän on nuorempana kirjoittanut myös runoteoksia.

Visniec syntyi kommunistiseen Romaniaan ja ymmärsi jo nuorena kirjallisuuden olevan pakokeino totalitaristisesta yhteiskunnasta. Visniec opiskeli filosofiaa Bukarestin yliopistossa. Hänet luetaan kuuluvaksi romanialaisen kirjallisuuden poliittisesti latautuneeseen ns. kahdeksankymmentäluvun sukupolveen. Visniec aloitti uransa runokirjailijana, mutta siirtyi draamaan vuonna 1977. Visniecin näytelmät asetettiin Romaniassa esityskieltoon, minkä seurauksena hän pakeni Ranskaan vuonna 1987 ja sai maasta poliittisen turvapaikan. Myöhemmin Visniec sai Ranskan kansalaisuuden ja alkoi myös kirjoittaa ranskan kielellä.

Kommunismin luhistuttua Romaniassa, Visniec on noussut yhdeksi maan tunnetuimmista näytelmäkirjailijoista. Romanian lisäksi hänen näytelmiään on esitetty laajasti myös muualla Euroopassa sekä Yhdysvalloissa. Visniecin työt ovat poliittisesti virittyneitä. Niissä korostetaan taiteen ja yksittäisen toimijan asemaa totalitaristisessa yhteiskunnassa. Toisaalta ne sisältävät huumoria ja elämänmyönteisyyttä sekä uskomattomia yhteensattumia. Visniecin tunnettuja näytelmiä ovat mm. Petit boulot pour vieux clown (1991) ja L’istoire du communisme racontée aux malades mentaux (2000). Jälkimmäinen on suomennettu Jussi Tuomisen toimesta nimellä Utopia! Utopia! eli (kuinka selittää) kommunismin historia mielisairaille (2007).

Matéi Visniecille on myönnetty useita arvostettuja eurooppalaisia teatterialan palkintoja. Viime vuosina häneen kohdistuva mielenkiinto on kasvanut etenkin Yhdysvalloissa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Utopia! Utopia! eli (kuinka selittää) kommunismin historia mielisairaille

Matéi Visniec ( Kirjailija )

Draama

2007

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.