Marsha Norman on Yhdysvaltalainen näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen tunnetuin työnsä on äidin ja tyttären välistä suhdetta käsittelevä Pulitzer-palkittu näytelmä Hyvää yötä äiti vuodelta 1983.
Norman opiskeli Agnes Scott Collegessa Georgian osavaltiossa suorittaen tutkinnon filosofiasta. Valmistuttuaan Norman työskenteli toimittajana sanomalehdessä ja käsikirjoittajana opetusohjelmiin erikoistuneessa televisioyhtiössä. Työnsä ohella hän teki mielenterveystyötä lasten ja nuorten parissa.
Kirjailija Normanista tuli esikoisnäytelmän Getting Out (1977) myötä. Näytelmä kertoo nuoresta naisesta, joka yrittää saada elämänsä järjestykseen vapauduttuaan vankilasta. Esikoisnäytelmää seurasivat näytelmät Circus Valentine (1979) ja ’night, Mother (1983), joka sai suomenkielisen kantaesityksensä Hyvää yötä äiti Helsingin Kaupunginteatterissa keväällä 1984. Näytelmä rakentuu äidin ja tyttären väliselle dialogille, joka alkaa kun tytär ilmoittaa tekevänsä itsemurhan ennen aamun koittoa. Dialogi selvittää äidin ja tyttären välistä suhdetta, tyttären kokemia vastoinkäymisiä sekä itsemurhan ongelmaan yleensä. Näytelmä on osoittautunut maailmanlaajuiseksi yleisö- ja arvostelumenestykseksi.
Normanin Hyvää yötä äiti -näytelmää seurannut Traveller in the Dark (1984) sai kuitenkin yllättäen murskaavat arvostelut. Ilkeimmät kriitikot jopa kirjoittivat, ettei näytelmä voinut heikkoudessaan olla lainkaan Normanin tekemä. Traumaattinen arvosteluvastaanotto sai Normanin luopumaan pitkäksi aikaa vakavahenkisen draaman kirjoittamisesta. Hän siirtyi työskentelemään Broadway-musikaalien parissa.
Pian Norman osoitti kykynsä myös musiikkiteatterin kirjoittajana. Hänen tunnetuin musikaalinsa on sovitus Frances Hodgeson Burnettin 1900-luvun alun klassisesta satukertomuksesta Salainen puutarha (1911). Teos toi Normanille arvostetun, ainoastaan Broadway-näytelmille myönnettävän Antoinette Perry Award for Excellence in Theatre -palkinnon musikaalin kantaesitysvuonna 1991.
Nykyisin Marsha Norman työskentelee New Yorkissa Juilliardin esittävän taiteen koulussa käsikirjoittamisen opettajana. Hän on viime vuosina kirjoittanut myös joitakin televisiokäsikirjoituksia mm. HBO-tuotantoyhtiölle.
Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012