Logo Näytelmat.fi

Markku Toikka

Somero , 5.4.1955 -

Markku Toikka on näyttelijä, käsikirjoittaja, muusikko ja stand up -koomikko. Toikka on esiintynyt monissa suosituissa televisiosarjoissa ja toimii Lapinlahden linnut -musiikkiyhtyeen jäsenenä.

Toikkan näyttelijän ura on pitkä ja menestyksekäs. Hän on näytellyt sekä teatterissa että televisiossa. Toikkan tunnettuja töitä ovat mm. roolit televisiosarjoissa Lottovoittajien maa (1990), Viiskulmasta itään (1991), Hyvät Herrat (1990–1996), Puhtaat valkeat lakanat (1993–1996) ja Salatut elämät (1999–). Teatterissa Toikka on näytellyt mm. Kom-Teatterissa, Espoon kaupunginteatterissa ja Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Hän on myös kirjoittanut musiikkinäytelmän Aaria ja Arkunkaaria (2010).

Televisio- ja teatteritöidensä lisäksi Toikka on suosittu stand up -koomikko ja lavaesiintyjä. Hänet onkin syytä lukea tämän taidemuodon uranuurtajaksi Suomessa. Toikkan Espoon kaupunginteatterille kirjoittama Toikkarointia (2001) on hyvä esimerkki Toikkan komiikantajusta, samoin komiikkaesitys Konepestäviä kertakäyttömukeja (2004). Oma lukunsa on yhdessä Pekka Nylundin kanssa muodostettu ”Huojuvat horsmat” hauskuuttajaduo. Toikka on kirjoittanut yhdessä Maritta Venton kanssa lavakomiikasta myös opaskirjan Ala naurattaa, Stand up -komedian käsikirja (2000). Tämän lisäksi Toikka on opettanut lavakomiikkaa Teatterikorkeakoulussa vuosina 2001 ja 2002.

Muusikkona Toikka on esiintynyt Lapinlahden linnut -yhtyeen lisäksi myös yhtyeessä Casablanca Vox.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Aaria ja arkunkaaria

Markku Toikka ( Kirjailija )

Komedia, Musiikkinäytelmä

2010

Lue lisää

Jopet soikoon

Markku Toikka ( Kirjailija )

Komedia, Musiikkinäytelmä

2013

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista