Logo Näytelmat.fi

Marianne Tikkanen

Diplomi-insinööri Marianne Tikkanen kirjoittaa sivuammatikseen musiikkipitoisia näytelmiä. Tikkasen mielestä ammatit sopivat hyvin yhteen.
“Draaman tekeminen on lähellä ohjelmointia”.

Tikkasen näytelmäkirjailijan ura alkoi äitiyslomalla 1999. Omat kokemukset naisinsinöörinä maailmankaupan pyörteissä antoivat aineksia draaman kirjoittamiselle ja niin syntyi Aino ja Aikon -teksti, josta tuli headhuntauksesta kertova jakso televisiosarjaan Kaverille ei jätetä.

“Olin jo palannut äitiyslomalta töihin, kun Ainon kuvaukset alkoivat. Lähdin ruokatunnilla kuvauspaikalle ja seurasin lumoutuneena miten teksti sai raamien ympärille komean toteutuksen. Opin myös televisiodraaman rajoituksia – kohtausten tapahtumapaikkoja piti olla hyvin rajallinen määrä, muun muassa kalliita autolla ajo -kohtauksia jäi valmiiseen tekstiin vain yksi.”

Musiikkia ja historiaa
Seuraava työ käynnistyi, kun sana kirjoitusharrastuksesta kiiri tuttavapiirissä ja Tikkaselta tilattiin näytelmä Rauli Badding Somerjoen elämästä. Tähdet, Tähdet musiikkinäytelmä keräsi Anjalankoskella kesän 2005 aikana huimat 11 000 katsojaa ja näytelmä on sen jälkeen menestynyt hyvin myös muissa teattereissa.

Seuraavaksi Tikkaselta pyydettiin näytelmää Kirka Babitzinista. Kirkan kuolemasta oli vasta vajaa vuosi ja aiheen tuoreus mietitytti kirjoittajaa, mutta päätös lähteä mukaan kypsyi kuitenkin nopeasti.
“Kirka oli avoin ja energinen persoona – hänestä on helppo pitää ja kirjoittaa.”

Tikkasen uusin näytelmä, Teuvo ja paperitaivas, on kahden aiemman näytelmän tapaan musiikkinäytelmä. Gösta Sundqvistin musiikin siivittämä tragikomedia kertoo pikkupaikkakunnasta, jonka paperitehdasta uhkaa lakkauttaminen. Tehtaan vuorotyöporukalta menee työt alta ja jokainen joutuu arvioimaan elämäänsä uudelleen, kun siitä tehtaan myötä putoaa pohja pois.

Tukea ja aikaa
Tikkasen oman elämän pohjarakenne löytyy perheestä ja työstä. Oman toimen ohessa kirjoittaminen vie ajoittain suuren siivun vapaa-ajasta, mikä vaatii perheeltä paljon.
“Mieheni on käytännössä yksinhuoltaja, silloin kun minulla on “kirjoitusputki” päällä”, kirjailija kertoo.
“Olen siitä onnellisessa asemassa että saan kannustusta ja tukea kirjoitusharrastukselle perheeltäni”, Marianne Tikkanen kiittää.

Esittely kirjoitettu 2009

Teokset

Hetki Lyö - Kirill Kirka Babitzin musikaali

Marianne Tikkanen ( Kirjailija )

Draama, Musiikkinäytelmä

2008

Lue lisää

Teuvo ja Paperitaivas - Leevi and the Leavings musikaali

Marianne Tikkanen ( Kirjailija )

Draama, Komedia, Musiikkinäytelmä

2009

Lue lisää

Topi Sorsakoski - Kaksi kitaraa

Marianne Tikkanen ( Kirjailija )

Draama, Komedia, Musiikkinäytelmä

2014

Lue lisää

Tähdet, Tähdet - Rauli Badding Somerjoki musikaali

Marianne Tikkanen ( Kirjailija )

Draama, Musiikkinäytelmä

2005

Lue lisää

Unelma onnesta - Suomi-rock musikaali

Marianne Tikkanen ( Kirjailija )

Draama, Musiikkinäytelmä

2012

Lue lisää

Unelma onnesta

Marianne Tikkanen ( Kirjailija )

Komedia, Musiikkinäytelmä

2017

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista