Logo Näytelmat.fi

Marcel Proust

Auteuil , 10.7.1871 - 18.11.1922

Marcel Proust oli ranskalainen kirjailija ja yksi 1900-luvun merkittävimmistä kirjallisuuden modernisteista. Proustin pääteos on seitsenosainen romaanisarja Kadonnutta aikaa etsimässä (1913–27).

Proust syntyi juutalais-katoliseen perheeseen lähelle Pariisia. Perhe oli varakas ja kulttuuria harrastava. Proustin isä oli kuuluisa lääkäri ja äiti varakkaan suvun monipuolisesti sivistynyt ja kirjallisuudesta kiinnostunut tytär. Proust sairastui yhdeksänvuotiaana vakavaan astmaan, oli kuolla ensimmäiseen kohtaukseen, ja kärsi sairaudesta koko loppuelämänsä. Viimeiset kaksi vuosikymmentään Proust oli astman sekä vaikeiden allergioidensa takia lähes vuoteen oma.

Proustin tunnetuin teos Kadonnutta aikaa etsimässä on länsimaisen kirjallisuuden klassikko. Romaanisarjan neljä ensimmäistä osaa julkaistiin kirjailijan elinaikana, kolme viimeistä kirjailijan kuoltua. Kadonnutta aikaa etsimässä on monitahoinen teos. Se kertoo nuoresta Marcel nimisestä miehestä, joka haluaa kirjailijaksi mutta jonka huono terveys ja viehtymys seuraelämään johtavat harhateille. Romaanisarjan eetos on omaelämänkerrallinen. Kadonnutta aikaa etsimässä on kuitenkin paljon enemmän kuin muistelmateos. Pikemminkin se on ajankuva muuttuvasta Euroopasta. Toisaalta se on uudella tavalla psykologiseen tarkkuuteen pyrkivä kasvukertomus, jossa kirjan sankarikertoja tarkastelee omia sielunliikkeitään objektiivisuuteen pyrkivällä pieteetillä. Suurempi filosofinen teema on aika ja sen katoavuus. Romaanisarjan tapahtumat päättyvät ensimmäisen maailmansodan syttymiseen.

Nuoren kirjailijanalun tarina oli omana aikanaan ennakkoluuloton ja herätti monissa piireissä paheksuntaa, eikä vähiten homoseksuaalisuutta kuvaavien jaksojensa takia. Toisaalta kirjallisuusväki oli kirjasta haltioissaan. Proustin teos nimittäin kuvaa tuoreella tavalla myös romaanin itsensä syntyprosessia erilaisten häiriötekijöiden ja kirjailijan päättäväisyyden välimaastossa. Kadonnutta aikaa etsimässä on reflektiivisyydestään johtuen kuitenkin myös vaikean kirjan maineessa. Tätä vahvistaa myös romaanisarjan valtava laajuus.

Kadonnutta aikaa etsimässä -teoksesta on sittemmin tehty myös draamasovituksia. Välillä sitä on lähestytty temaattisena kokonaisuutena, välillä sarjan yksittäiset osat ovat toimineet itsenäisinä teatteri-, tai elokuvateoksina. Jättiläismäisen teoksen kunnianhimoisesta teatterisovituksesta esimerkkinä käy vuonna 2009 Seppo Parkkisen Q-teatterille tekemä Jälleenlöydetty aika. Siinä vanhan ja nuoren Marcelin rooleja näyttelivät Hannu Kivioja ja Ylermi Rajamaa.

Proust kirjoitti pääteoksensa lisäksi myös muutaman muun romaanin ja novellikokoelman. Tämän ohella Proust käänsi englantilaisen kirjailijan ja taideteoreetikon John Ruskinin tekstejä ranskan kielelle. Myöhemmin Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -romaanisarjan aikakäsitystä on pidetty myös filosofisesti merkittävänä.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Jälleenlöydetty aika

Marcel Proust ( Kirjailija )

Draama

2009

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista