Logo Näytelmat.fi

Ludvig Holberg

Bergen , 3.12.1684 - 28.1.1754

Ludvig Holberg oli norjalaissyntyinen kirjailija, filosofi ja historioitsija. Norjan ja Tanskan kaksoismonarkian ajalla elänyttä Holbergia pidetään näiden maiden modernin draamakirjallisuuden varhaisena isänä.

Holberg syntyi norjalaisen armeijan komentajan kuudentena poikana. Isän kuoltua pojat lähetettiin Kööpenhaminaan kouluun, ja Kööpenhaminassa Holberg viettikin suurimman osan elämästään. Vartuttuaan Holberg opiskeli yliopistossa teologiaa, mutta oli kiinnostuneempi oikeustieteestä. Myöhemmin Holberg toimi Kööpenhaminan yliopistossa professorina opettaen retoriikkaa ja metafysiikkaa.

Kirjailijana Holberg oli monipuolinen. Hänen kirjoitti esseitä, filosofisia tutkielmia ja näytelmiä. Kaunokirjailijana Holbergin vaikutus onkin ollut juuri näytelmäkirjallisuudessa. Holberg kirjoitti pääasiassa satiirisia komedioita. Niitä esitettiin Kööpenhaminan Lille Grønnegadelle avatussa ensimmäisessä kaikille avoimessa teatterissa, ja menestys oli valtaisa. Holbergin tunnetuimmat näytelmät ovat Jeppe Niilonpoika (1722) ja Valtioviisas kannunvalaja (1737), joita esitetään ahkerasti nykyäänkin. Ne ilmentävät paitsi kirjoittajansa komediallista tajua, myös humanismin ja valistuksen arvomaailmaa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Jeppe Niilonpoika

Ludvig Holberg ( Kirjailija )

Draama, Komedia, Musiikkinäytelmä

1997

Lue lisää

Jeppe Niilonpoika

Ludvig Holberg ( Kirjailija )

Draama, Komedia, Musiikkinäytelmä

2010

Lue lisää

Jeppe Niilonpoika - Talonpojan ihmeelliset seikkailut

Ludvig Holberg ( Kirjailija )

Draama, Komedia

1977

Lue lisää

Valtioviisas kannunvalaja

Ludvig Holberg ( Kirjailija )

Draama

1989

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.