Logo Näytelmat.fi

Leif Salmén

Helsinki , 19.1.1952 -

Leif Salmén on suomalainen kirjailija, esseisti, toimittaja ja kulttuuripersoona. Hänet tunnetaan peräänantamattomana yhteiskuntakriitikkona.

Salmén on opiskellut Helsingin yliopistossa humanistisessa ja valtiotieteellisessä tiedekunnassa vuosina 1971–1976. Hänen toimittajan uransa alkoi vuonna 1976 Yleisradion ruotsinkielisissä ajankohtaisohjelmissa. Erityisesti hänet muistetaan TV1:n A-studio -ohjelman toimittajana sekä erinäisten vaalitenttien ja -ohjelmien keskustelijana. Vuodesta 1989 Salmén on toiminut vapaana kirjailijana, -esseistinä, -kolumnistina ja -televisioesiintyjänä.

Salmén on kirjoittanut useita romaaneja, runo- ja esseekokoelmia sekä näytelmiä. Hänen viimeisin työnsä on vuonna 2008 ilmestynyt esseekokoelma Alas Akropoliilta, joka käsittelee Euroopan muuttuvaa poliittista ja kulttuurista ilmastoa tarkkanäköisinä matkakuvina. Salménin tuotanto on kaikkinensa yhteiskunnallisesti kantaaottavaa, moraalisesti ja poliittisesti latautunutta. Salmén ei kiertele modernin maailman kipupisteitä, vaan tarttuu niihin tarkoituksella. Hänen tyylinsä on intensiivinen, paikoin provosoiva. Se huokuu samaan aikaan kokemuksen tuomaa syvyyttä ja idealistista muutosvoimaisuutta.

Salménin näytelmät ovat kirjailijan muun tuotannon luonnollista jatkumoa. Ne käsittelevät polttavia aiheita, kuten yksittäisen ihmiselämän valheellisuutta ja poliittista vastuuta. Tyyli on puhutteleva, toisaalta makaaberisti humoristinen. Asiat ovat kipeitä ja ihmiset sairaita, mutta monesti tilanteen ensilääke on nauru. Salménin draamatuotanto onkin satiirista teatteria parhaimmillaan. Sen menestynein yksittäinen näytelmä on Turun Kaupunginteatterissa vuonna 1990 kantaesityksensä saanut Korhonen Korhonen! (1989).

Salménille on myönnetty useita suomalaisia kulttuuri-, kirjallisuus-, ja journalismipalkintoja, kuten Valtion tiedonjulkistamispalkinto vuonna 1985 ja Kivipää-palkinto vuonna 2001.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Korhonen! Korhonen!

Leif Salmén ( Kirjailija )

Komedia

1989

Lue lisää

Pyhimys

Leif Salmén ( Kirjailija )

Draama

1989

Lue lisää

Siltä näyttää eli presidentti Kekkosen kesäloma

Leif Salmén ( Kirjailija )

Draama, Komedia

2000

Lue lisää

Tottakai

Leif Salmén ( Kirjailija )

Komedia

1995

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.