Logo Näytelmat.fi

Leena Lehtolainen

Vesanto , 11.3.1964 -

Leena Lehtolainen on suomalainen kirjailija, kirjallisuuden tutkija, kriitikko ja kolumnisti. Lehtolainen on kirjoittanut romaaneja, novellikokoelmia, nuortenkirjoja, näytelmiä ja yhden tietoteoksen. Hänen esikoisteoksensa on vuonna 1976 julkaistu nuortenkirja Ja äkkiä onkin toukokuu. Koulutukseltaan Lehtolainen on filosofian lisensiaatti.

Lehtolaisen tuotannon tunnetuin osa lienee Maria Kallio -rikosromaanit. Lehtolainen on kirjoittanut kaikkiaan yksitoista rikosromaania, joiden keskushenkilö on rikospoliisi Maria Kallio. Vuonna 2003 MTV3 esitti Lehtolaisen romaaneihin Luminainen (1996), Kuolemanspiraali (1997), Tuulen puolella (1998) ja Ennen lähtöä (2000) perustuvan kolmetoistaosaisen televisiosarjan Rikospoliisi Maria Kallio. Sarjan pääosaa näytteli Minna Haapkylä.

Vuonna 2009 Lehtolainen julkaisi romaanin Henkivartija. Siinä henkivartijana työskentelevä Hilja Ilveskero selvittää ystävänsä Anita Nuutisen murhaa. Romaani sai jatkoa vuonna 2011 nimellä Oikeuden jalopeura. Sarjan kolmatta osaa Paholaisen pennut odotetaan ilmestyväksi elokuussa 2012.

Lehtosen romaaneja on dramatisoitu television lisäksi myös teatteriin. Vuonna 1997 ja 1998 Lehtolaisen Kupari sydän -romaanista Jorma Kairimon tekemä dramatisointi esitettiin Simeon Rabinowitschin ohjaamana suurella suosiolla Outokummun vanhalla kaivosalueella. Lehtolaisen romaaneja on käännetty useille kielille, mm. ruotsiksi, eestiksi, espanjaksi ja ranskaksi. Erityisen suosittu Lehtolainen on Saksassa, jonne hänen teoksiaan on käännetty kaikkiaan neljätoista.

Lehtolaiselle on myönnetty useita suomalaisia kirjallisuuspalkintoja. Hän on saanut mm. Vuoden johtolanka -palkinnon vuosina 1997 ja 1998.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Kuparisydän

Leena Lehtolainen ( Kirjailija )

Draama, Musiikkinäytelmä

1997

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista