Logo Näytelmat.fi

Leena Lander

25.10.1955 -

Kirjallisuus kumpuaa kärsimyksestä

-Fiktio on syntynyt avaamaan uusia näkökulmia ympäröivään maailmaan, seuraamaan yksilöiden ja joukkojen voimavirtoja mutta tekemään myös ”mitä jos” -siirtoja erilaisten ratkaisujen loppumattomien mahdollisuuksien pelikentällä, sanoo kirjailija Leena Lander.

Leena Lander uskoo, että kirjailijan ammatti kumpuaa kärsimyksestä. Kirjailijan pitää kärsiä luomistuskista, yksinäisyydestä, kritiikistä ja julkisuudesta. Ja ennen kaikkea kirjailijan on kärsittävä yhdessä henkilöittensä kanssa.

Mielipiteensä Lander omaksui jo lapsena. Sen virittivät huippuunsa poikakoti, jossa hänen perheensä asui isän ammatin vuoksi, sekä Valittujen palojen Kuukauden kirja -sarja kohtaloineen.
-Ymmärsin että useampien ihmisten elämä on syvästi traagista ja kirjailijan tehtävä on kuvata se mahdollisimman sydäntäraastavasti.

Myöhemmin eräs toinen kirjasarja vaikutti häneen vielä voimakkaammin. Kerran Lander tarttui lukemisen nälässään vanhempiensa hyllystä löytyneeseen Carl Grimbergin Kansojen historia -sarjaan ja jäi välittömästi koukkuun. Vasta Kansojen historia sytytti tulevassa kirjailijassa innostuksen historiaa kohtaan. Samalla hänen kouluarvosanansa alkoivat parantua, mikä lopulta vei Landerin yliopistoon opiskelemaan historiaa, kieltä ja kirjallisuutta. Vähitellen jo lapsuudessa alkanut kirjoittamisinnostus muuttui ammatiksi, johon Lander on yhä koukussa.

Viime aikoina Landerin kirjallinen menestys on siirtynyt myös elokuvien puolelle. Vuonna 2008 tuli elokuvateattereihin kaksi Leena Landerin romaaneihin perustuvaa elokuvaa. Tammikuussa ensi-illassa nähtiin Tummien perhosten koti ja elokuussa Käsky.

Palkinnot
Sokeain kuunnelmapalkinto 2004 (Susijahti)
Finlandia-palkintoehdokkuus 2003, 1994, 1991
Pro Finlandia -mitali 2000
Prix Nordique 2000
Euroopan Unionin Arianne-palkintoehdokkuus 1997
Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkuus 1996 ja 1993
Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinto 1994
Kalevi Jäntin palkinto 1992
Kiitos kirjasta -mitali 1992
Uudet kirjat -tunnustuspalkinto 1992

(Kuva: Kustannus Oy Siltala / Laura Malmivaara 2008)

Esittelytekstin lähde:
Leena Lander kirjassa Miten kirjani ovat syntyneet, osa 4 (2000). Toimittanut Ritva Haavikko.

Teokset

Käsky

Leena Lander ( Kirjailija )

Draama

2006

Lue lisää

Meri, kurja joki

Leena Lander ( Kirjailija )

Draama

1991

Lue lisää

Tulkoon myrsky

Leena Lander ( Kirjailija )

Draama

1999

Lue lisää

Tummien perhosten koti

Leena Lander ( Kirjailija )

Draama

1992

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista