Logo Näytelmat.fi

Lassi Nummi

Helsinki , 9.10.1928 - 13.3.2012

Lassi Nummi oli suomalainen kirjailija ja kääntäjä. Pääasiassa lyriikkaa kirjoittanut Nummi lukeutuu Suomen kultaisen runoilijasukupolven kärkinimiin. Hänet vihittiin Helsingin yliopiston filosofian kunniatohtoriksi vuonna 1986 ja teologisen tiedekunnan kunniatohtoriksi vuonna 2000. Taiteilijaprofessorin tehtävää Nummi hoiti vuosina 1990–1995. Vuodesta 1973 vuoteen 1990 Nummi osallistui Raamatunkäännöskomitean työhön. Lisäksi Nummi vaikutti pitkään Kirjailijaliitossa ja Suomen PEN -järjestössä.

Nummen kirjailijan ura alkoi vuonna 1949 julkaistulla kahdella runokokoelmalla, Intohimo olemassaoloon ja Vuoripaimen sekä saman vuoden romaanilla Maisema. Vaikuttava esiinmarssi kantoi pitkään ja Nummi nousi nopeasti maamme lyyrikoiden eturiviin. Runoissaan Nummi ammensi klassisesta perinteestä, mutta sekoitti sen ajalleen tyypillisesti modernismiin. Nummi kirjoitti sekä sidotussa että vapaassa mitassa. Kaikkiaan hän julkaisi kolmisenkymmentä teosta, runoja ja proosaa. Nummen teoksia on dramatisoitu myös teatteriin.

Vuonna 2008 Nummelle perustettiin nimikkoseura, ja vuonna 2006 hän vastaanotti Aleksis Kiven rahaston palkinnon ansiokkaasta ja pitkästä urastaan kirjailijana.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Vastaatko sanoistasi?

Lassi Nummi ( Kirjailija )

Draama

2001

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.