(Kuva: Gummerus)
Elämänkertakirjailija
Kalle Päätalo on kertonut, että halusi kirjailijaksi 13-vuotiaasta lähtien. Hänen esikoisromaaninsa Ihmisiä telineillä (1958) julkaistiin kuitenkin vasta 26 vuotta kirjailijakipinän puraisun jälkeen. Kohtuullisen myöhäinen aloitus oli kuin tekstiä hauduttanut painekattila, sillä esikoisteoksen jälkeen Päätalo julkaisi keskimäärin yhden romaanin vuodessa.
Kuuluisin Päätalon tuotoksista on omaelämänkerrallinen Iijoki-sarja, joka valmistui vuosien 1971 ja 1998 välillä. Muhkeisiin mittoihin kasvanut sarja sisältää 26 osaa ja 17 014 sivua. Kaikkiaan Päätalo on julkaissut 39 romaania.
Elämänkertakirjailijana Päätaloa verrataan usein Marcel Proustiin, joka tosin kertoi elämästään vain kymmenen kirjan voimin. Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -sarjan tavoin myös Päätalon Iijoki-sarja rakentuu osin kirjailijan muistin ja osin hänen mielikuvituksensa varaan. Kalle Päätalon muisti on vertaansa vailla, mutta kokonaisia dialogeja tai syntymänsä aikoihin tapahtuneita asioita hänkään on tuskin pystynyt palauttamaan mieleensä. Päätalon mielikuvitus on kuitenkin tukenut hänen muistiaan niin uskottavasti, että kirjailija on pystynyt luomaan kirjasarjan, joka heijastelee mennyttä aikaa hyvin toden oloisesti.
Kun Päätalo aloitti Iijoki-sarjan kirjoittamisen, oli hänen tavoitteenaan tehdä läpileikkaus jo päättyneestä maailmasta aina 1920-luvulta jälleenrakennuskauteen saakka. Päätalo onnistuikin tavoitteessaan niin hyvin, että hänen Iijoki-sarjaansa on kutsuttu kansakunnan muistiksi. Kirjailija esittelee kirjoissaan hahmoja, jotka eivät ole enää henkilökohtaisesti tuttuja 2000-luvun ihmisille. Silti kirjojen maailma tuntuu aidolta. Kirjojen lukija näkee helposti edessään omat vanhempansa tai isovanhempansa ja vertaa omia kokemuksiaan edellisten sukupolvien elämään.
Päätalon kirjailijauran aloituksesta on tänä vuonna kulunut 50 vuotta. Juhlavuotta kunnioitetaan muun muassa Päätalo-elokuvan myötä. Elokuva kertoo Päätalon kirjailijauran ensimmäistä vuosista ja se sai ensi-iltansa 30.6.2008 Taivalkoskella. Elokuvateattereihin elokuva saapuu syyskuussa.
Info
Kalle Päätalo syntyi vuonna 1919 Taivalkoskella Hermanni ja Riitu Päätalon seitsenlapsisen perheen esikoisena. Hän kävi kansakoulun ja aloitti metsätyöt 13-vuotiaana. Päätalo osallistui talvi- ja jatkosotaan. Sotien jälkeen hän valmistui rakennusmestariksi Tampereen teknillisestä koulusta. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli eri rakennustyömailla pääasiassa Tampereen seudulla. Vuodesta 1963 hän oli vapaa kirjailija aina kuolemaansa (20.11.2000) saakka. Kirjailija oli naimisissa kahdesti. Päätalolla on kaksi tytärtä ja neljä lastenlasta.
Palkinnot, arvonimet ja kunnianosoitukset
Valtion Suomi -palkinto, 1999
Väinö Linna -palkinto, 1999
Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I lk:n komentajan mitali, 1994
Filosofian kunniatohtori (Oulun yliopisto), 1994
Kirjailijan kirjapöllö, 1991
Tampere-palkinto, 1989
Kalevala-seuran tunnustuspalkinto, 1986
Gummeruksen Kaarlen päivän palkinto, 1984
Professorin arvonimi, 1978
Kirjallisuuden valtionpalkinto, 1972
K.J.Gummerus Osakeyhtiön apuraha, 1962
Kalle Päätalo -seura järjestää joka kesä Taivalkoskella Päätalo-päivät. Taivalkoskella avattiin myös Kalle Päätalon arkisto vuonna 1999.
Lähteet:
–Päätalon juurella. Juhlakirja 11.11.1999.
-Tampereen kaupunginkirjaston internetarkisto: Kalle Päätalo
–Kalle Päätalo -elokuva sai ensiesityksensä. YLE:n internetuutiset 1.7.2008.
-Gummeruksen kirjailijaesittely