Logo Näytelmat.fi

Juha Ruusuvuori

Oulu , 16.7.1957 -

Juha Ruusuvuori on suomalainen kirjailija ja kolumnisti. Aiemmin hän on työskennellyt toimittajana, valokuuvajana ja Pahkasika-huumorilehden kustannustoimittajana.

Ruusuvuori on työskennellyt päätoimisena kirjailijana vuodesta 1993 alkaen. Hänen tuotantonsa koostuu kahdestatoista proosateoksesta, kuudesta tietoteoksesta, useista lastenkirjoista ja sarjakuva-albumeista sekä näytelmistä ja kuunnelmista. Ruusuvuoren esikoisteos on vuonna 1984 ilmestynyt, yhdessä Jukka Parkkarin kanssa kirjoitettu romaani Suopon agentin Usko Kyykän seikkailut. Viimeisin Ruusuvuoren romaaneista on vuonna 2009 ilmestynyt Stallari. Se on suomalaisen politiikan ummehtuneisuutta ja arvojen vaihdannaisuutta tarkasteleva kitkerä satiiri, jossa tosielämän surkuhupaisat paljastukset seuraavat toistaan.

Ruusuvuoren pehmeämpää puolta edustavat vuosien 2001 ja 2006 välisenä aikana kirjoitetut neljä Topi Tarhakäärme -lastenkirjaa, joiden kuvituksesta vastaa Teemu Suviala. Kuvan ja tekstin rinnakkaisuudesta ammentavat myös Ruusuvuoren yhdessä kuvittaja Hannu Lukkarisen kanssa tekemät neljä Nicholas Grisefothi -sarjakuva-albumia vuosina 2006–2009. Ruusuvuori on niin ikään toiminut Muumi-sarjakuvien käsikirjoittajana.

Ruusuvuori on kirjoittanut ahkerasti myös näytelmiä ja kuunnelmia. Hänen dramaturgiansa Kiljusen herrasväki -näytelmästä kantaesitettiin Tampereen Työväen Teatterissa vuonna 1994 ja näytelmä Hirttämätön mainosmies Turun Uusi Teatteri -teatterissa vuonna 2000. Ruusuvuoren kuunnelmia, mm. Topi Tarhakäärme -lastenkuunnelmia, on esitetty Yleisradion Radioteatterissa 2000-luvun alusta lähtien.

Juha Ruusuvuorelle on myönnetty Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinto vuonna 1994 ja Svenska Kulturfondenin kulttuuripalkinto vuonna 2006. Lisäksi Ruusuvuori on ollut ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi vuosina 1993 ja 2004 romaaneistaan Kaniikki Lupus (1993) ja Nokian nuoriso-ohjaaja (2003).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Jungfrusundin kaappaus

Juha Ruusuvuori ( Kirjailija )

Draama

1996

Lue lisää

Kiljusen herrasväki

Juha Ruusuvuori ( Dramatisoija )

Komedia, Lastennäytelmä, Musiikkinäytelmä, Nuortennäytelmä

1994

Lue lisää

Urgh!

Juha Ruusuvuori ( Kirjailija )

Draama

1994

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista