Logo Näytelmat.fi

Juba Tuomola

Lahti , 8.11.1965 -

Juba (oikealta nimeltään Jussi) Tuomola on suomalainen sarjakuvapiirtävä, kuvataiteilija ja näytelmäkirjailija. Hänen tunnetuimmat sarjakuvahahmonsa ovat Viivi ja Wagner.

Tuomola on suorittanut opintoja Turun kääntäjäkoulutuslaitoksessa. Vuodesta 1984 alkaen hän on toiminut pilapiirtäjänä useille lehdille kuten Turun Sanomille ja Nuori Lääkäri -lehdelle. Tuomolan omia sarjakuvia on ilmestynyt erinäisissä lehdissä 80-luvun alusta lähtien. Hän on piirtänyt niitä mm. Myrkky, Pahkasika ja Koululainen -lehtiin. Tuomolan sarjakuvia on julkaistu myös Helsingin Sanomissa vuodesta 1997 alkaen.

Ensimmäisen sarjakuva-albuminsa Punaniska: Pancho Villan nahkahousut Tuomola julkaisi vuonna 1997. Vuonna 1998 ilmestyi ensimmäinen Viivi ja Wagner sarjakuva-albumi Sikspäkki ja salmiakki. Kaikkiaan Tuomola on julkaissut yhdeksäntoista sarjakuva-albumia. Niistä neljätoista rakentuu Viivi ja Wagner hahmojen ympärille. Lisäksi Tuomola on tehnyt viisi Viivi ja Wagner -minialbumia.

Viivin ja Wagnerin suosio on siivittänyt Tuomolan kirjoittamaan ja kuvittamaan myös viisi Viivi ja Wagner -kirjaa. Näistä ensimmäinen oli vuonna 2003 ilmestynyt Viivin ja Wagnerin touhukas sanakirja. Tuomola on niin ikään kirjoittanut kolme Viivi ja Wagner aiheista näytelmää: Viivi ja Wagner (2002), Viivi ja Wagner Kärsämysoperetti (2006) ja Viivi ja Wagner Teneriffalla (2009). Tuomolan näytelmiä on esitetty eri puolilla Suomea, viimeksi Helsingin Kaupunginteatterissa vuonna 2009.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Viivi ja Wagner

Juba Tuomola ( Kirjailija )

Komedia

2006

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista