Logo Näytelmat.fi

J.R.R. Tolkien

Oranjen , 3.1.1892 - 2.9.1973

J. R. R. Tolkien, koko nimeltään John Ronald Reuel Tolkien, oli englantilainen kirjailija ja filologi. Hänen tunnetuin teoksensa on fantasiakirjallisuuden klassikko Taru sormusten herrasta (1954–55).

Tolkien syntyi nykyisen Etelä-Afrikan alueella sijaitsevassa Oranjen vapaavaltiossa, jossa hänen isänsä toimi pankkiirina. Tolkienin isä kuoli hänen ollessa neljävuotias. Pian tämän jälkeen Tolkien muutti äitinsä ja pikkuveljensä kanssa Englantiin. Vartuttuaan Tolkien kirjautui Oxfordin yliopistoon lukemaan klassisia kieliä ja myöhemmin englannin kieltä. Hän erikoistui muinaisenglantiin ja muinaisnorjaan, mutta myös muhin Skandinaviassa puhuttuihin kieliin. Ne toimivat myöhemmin pohjana hänen rikkaalle fantasiamaailmalleen. Tolkien menestyi akateemisella urallaan erinomaisesti. Hän oli yksi alansa johtavista tutkijoista ja hänet nimitettiin Oxfordin englannin kielen professoriksi vuonna 1924.

Tolkienin kirjallinen ura alkoi 1930-luvulla. Tolkien yhdisti lapsilleen kertomiinsa satuihin kielitieteellistä kiinnostustaan. Tuloksena syntyi esikoisromaani Hobitti eli sinne ja takaisin (1937), joka on poikkeuksellisen rikas ja ”aukoton” fantasiakertomus omine kulttuureineen ja kielineen. Kirja oli myyntimenestys ja kustantaja halusi sille oitis jatkoa. Tolkien kirjoittikin esikoiselleen jatko-osan, mutta vasta yli viisitoista vuotta myöhemmin.

Jatko-osa, Taru sormusten herrasta on yli tuhatsivuinen jättiläisteos, todellinen fantasiaeepos. Se ilmestyi alunperin kolmessa osassa, (Sormuksen ritarit, Kaksi tornia ja Kuninkaan paluu) vuosina 1954–55. Taru sormusten herrasta jatkaa Hobitti eli sinne ja takaisin -teoksen tapahtumia hyödyntäen mm. samoja henkilöhahmoja ja kehyskertomusta. Se on kuitenkin paljon enemmän kuin tavallinen jatko-osa. Taru sormusten herrasta on fantasiakirjallisuuden tunnetuin yksittäinen teos. Se on osoitus kirjoittajansa häikäisevästä älystä ja mielikuvituksesta. Kuvitteellisen Keskimaan ja sen kansojen historia, joka tiivistyy seikkailukertomuksen ympärille.

Taru sormusten herrasta on sittemmin muuntunut näytelmiksi, televisiosarjoiksi ja elokuviksi. Näistä tunnetuin lienee Peter Jacksonin ohjaama kolmen elokuvan sarja (2001–2003), joka rikkoi ilmestyessään likimain kaikki mahdolliset ennätykset. Taru sormusten herrasta -näytelmiä on meillä Suomessakin esitetty teattereissa ahkerasti. Viimeksi näytelmää on esitetty Jyväskylän kaupunginteatterissa vuonna 2002.

Tolkien kirjoitti Hobitti eli sinne ja takaisin ja Taru sormusten herrasta -teoksiensa lisäksi vielä kolmannen Keskimaahan sijoittuvat kirjan nimeltä Silmarillion, mutta se jäi keskeneräiseksi. Silmarillion julkaistiin Tolkienin pojan, Christopher Tolkienin toimittamana ja täydentämänä kirjailija kuoleman jälkeen vuonna 1977. Edellä esitettyjen teosten lisäksi J. R. R. Tokkien kirjoitti myös joukon perinteisimpiä satuja. Nekin on julkaistu pääosin postuumisti.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Lohikäärmevuori

J.R.R. Tolkien ( Kirjailija )

Draama, Komedia, Lastennäytelmä

1995

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.