Logo Näytelmat.fi

Jorma Palo

Käkisalmi , 10.7.1936 - 4.6.2006

Jorma Palo oli kirurgi, neurologian professori, tutkija ja laaja-alainen kirjailija. Palo kirjoitti sekä tieto- että kaunokirjoja, kuten myös erinäisiä lehtijuttuja, pamfletteja ja lääketieteellisiä tutkimuksia.

Palo syntyi Käkisalmella. Hän opiskeli lääketiedettä Helsingin yliopistossa ja toimi myöhemmin koulun neurologian professorina. Lääkärin ammattiaan Palo harjoitti mm. HYKS:n johtavana ylilääkärinä. Palo oli kansainvälisesti arvostettu tutkija ja mm. Stakesin tutkijaprofessori. Tutkimuksessaan hän keskittyi esimerkiksi dementiaan ja MS-tautiin.

Palo julkaisi useita yleistajuisia lääketiedettä käsitteleviä kirjoja varsinaisen tutkimuskirjallisuuden lisäksi. Näistä tunnetuin lienee Suomalainen lääkärikirja (1994), jota on myöhemmin julkaistu uudistettuna laitoksena nimellä Jorma Palon lääkärikirja. Kirja oli ilmestymisvuonnaan Tieto-Finlandia -ehdokas.

Tietokirjojen lisäksi Palo on julkaissut yksin ja yhdessä vaimonsa Leena-Maija Palon kanssa useita kaunokirjallisia teoksia. 2000-luvulla Palo tuli tunnetuksi Bodom-järven joukkosurmaa käsittelevistä kirjoistaan Bodomin arvoitus (2003), Hans Assmannin arvoitus (2004) ja Nils Gustafsson ja Bodomin varjo (2006). Jorma Palon ja Leena-Maija Palon yhdessä kirjoittama, murhamies Vilho Huovisen elämästä kertova kirja Selli 21 (1978), on dramatisoitu samannimiseksi näytelmäksi (1981). Dramatisoinnin teki Jorma Kairimo. Vuonna 1984 Laura Pape-Buttler käänsi näytelmän englanniksi nimellä Cell 21.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Cell 21

Jorma Palo ( Kirjailija )

Draama, Monologi

1984

Lue lisää

Selli 21

Jorma Palo ( Kirjailija )

Draama

1981

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista