Jonathan Swift oli irlantilainen valistusajan kirjailija, aglikaanipappi ja poliittinen vaikuttaja. Swiftin tunnetuin teos on Gulliverin matkat (1726).
Swift syntyi dublinilaisen juristin perheeseen. Swiftin isä kuitenkin kuoli yllättäen ennen pojan syntymää jättäen Jonathanin ja tämän isosiskon äidin yksin elätettäväksi. Taloudellisten vaikeuksien ajamana Swiftin perhe muutti edesmenneen isän veljen luokse. Myöhemmin lapset annettiin ulkopuolisen kasvattajan hoidettavaksi. Swift ei kuitenkaan koskaan muistellut lapsuuttaan pahalla, vaan piti sitä onnellisena ja kertoi osittain sen johdosta oppineensa lukemaankin jo kolmivuotiaana. Vartuttuaan Swift opiskeli Trinity Collegessa maisterin tutkinnon, jota jatkoi myöhemmin teologian tohtorin tutkinnolla vuonna 1702.
Swift oli nuoresta miehestä lähtien poliittisesti aktiivinen ja toimi joitakin aikoja mm. valtiomies William Templen avustajana. Aluksi hän kuului Irlannin liberaaliseen Whig-puolueeseen, mutta vaihtoi erinäisten erimielisyyksien johdosta konservatiiviseen Tory-puolueeseen. Uskonnolliset kysymykset vaikuttivat vahvoina Irlannin sisäpolitiikassa. Näihin aikoihin Swift alkoi kirjoittaa erinäisiin lehtiin satiirisia politiikan kiistakirjoituksia, joissa syytti entistä Whig-puoluetta milloin mistäkin. Swiftin tekstit saavuttivat suuren suosion, ja pian hänestä tulikin Tory-puolueen näkyvin äänitorvi. Hänet nimitettiin poliittisin perustein Dublinin St. Patrickin tuomiokirkon tuomiorovastiksi. Swift toimi virassa koko loppuelämänsä.
Kaunokirjallisen uransa Swift aloitti jo ennen poliittisia kiistakirjoituksiaan. Kuitenkin myös Swiftin varhaisille teoksille tyypillistä on politiikasta kumpuava satiirinen ote. Swiftin ensimmäiset kirjalliset luomukset olivat runoja, joita hän kirjoitti jo 1600-luvun viimeisellä vuosikymmenellä. Ensimmäinen julkaistu runo on Oodi Ateena-seuralle vuodelta 1691. Kaikkinensa Swift kirjoitti mittavan määrän runoja, esseitä, romaaneja ja erinäisiä poliittisia kirjoituksia.
Swiftin tunnetuimmat kirjoitukset ovat kolme proosateosta Kirjojen taistelu (1704), Tynnyritarina (1704) ja Gulliverin matkat (1726). Kirjojen taistelu -teoksessa Swift vertailee antiikin ja uuden ajan kirjallisuutta, ja päätyy puolustamaa antiikin ylivertaisuutta. Tynnyritarina-teoksessa Swift kritisoi uskonnollista kiihkomieleisyyttä, kirkon korruptiota ja toisaalta yltiöpäistä tiedeuskoa. Sen on katsottu olevan osasyy siihen, miksei Swiftiä koskaan vihitty papiksi Englannissa. Gulliverin matkat on Swiftin tunnetuin teos. Myös se on kahden edellisen tapaan parodinen ja satiirinen teos, jossa yhteiskunnallisia epäkohtia lähestytään allegorioin ja metaforin vahvassa valistuksen hengessä. Teos kertoo haaksirikkoutuneesta merimiehestä, joka päätyy erilaisille kummalisille saarivaltioille, kuten lilliputtien ja jättiläisten valtakuntiin.
Swiftin teoksia on sittemmin dramatisoitu teatteriin, myöhemmin myös elokuviin ja televisioon. Swift on yksi satiirisen kirjallisuuden mestareista, kirjailija, jonka teokset ovat edelleen täysin ajankohtaisia.
Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012