Nimim. Juhani Tervapää
Koulutus: Filosofian maisteri
Muut ammatit: Yleisradion pääjohtaja, kansanedustaja, maanviljelijä, liikenainen
Näytelmäkirjailija, kansanedustaja ja Yleisradion pääjohtaja Hella Wuolijoki (synt. Ella Murrik) syntyi Virossa, mutta vuonna 1904 hän muutti Helsinkiin opiskelemaan. Opiskeluaika suomalaisti Wuolijokea ja kun hän vuonna 1908 avioitui sosiaalidemokraattisen kansanedustaja Sulo Wuolijoen kanssa, teki avioliitto Wuolijoesta lopullisesti suomalaisen.
Niskavuoren naiset kuuluu Hella Wuolijoen tunnetuimpiin näytelmiin, vaikka poliittisten kantojensa vuoksi Wuolijoki kirjoitti näytelmän ensin kirjailijanimellä Juhani Tervapää, kuten myös kaikki sitä seuraavat 1930-luvun näytelmänsä.
Hella Wuolijoen näytelmät tuovat usein esiin vahvaa naisnäkökulmaa, usein työläis- tai maaseutuympäristössä.
”Wuolijoen draamatuotannolle on ominaista elämänläheisyys sekä näkemyksen rehevyys ja aitous. Hänen kuvaamansa naiset eivät vain tiedostaneet, vaan hallitsivat tietoisesti elämäänsä miehistä riippumatta. Samoja piirteitä löytyy hänen henkilöhistoriastaan. […] Halu itsenäiseen elämänhallintaan on luettavissa kaikesta Wuolijoen tuotannosta.”
Hella Wuolijoki oli myös merkittävä poliittinen vaikuttaja, jonka vaikutusvalta pohjautui kielitaitoon, kansainvälisiin suhteisiin, ennakkoluulottomiin ratkaisuihin sekä hyvään järjestelykykyyn. Samoilla ominaisuuksilla hänestä tuli myös menestyksekäs liikenainen. Wuolijoki myös menetti omaisuuttaan, mutta hyvin alkanut ura näytelmäkirjailijana pelasti hänet konkurssilta.
Ensimmäisen maailmansodan aikana Wuolijoki pysytteli erossa sodasta ja sen jälkiselvittelyistä, joten 1920-luvulla kirjailijan salonki toimi tärkeänä poliittisena keskusteluareenana antamalla informaatiota ympärysvaltojen edustajien tietoon sekä helpottamalla sisällissodan hävinneen osapuolen kohtaloa Suomessa. 1930-luvulla Wuolijoen asema muuttui. Talvisodan aikana hänet tunnettiin rauhanneuvottelujen taustavoimana, mutta jatkosodan aikaiset yhteydet Neuvostoliittoon toivat hänelle maanpetostuomion. Wuolijoki vangittiin vuosiksi 1943 – 1944, mutta jo vapautumistaan seuraavana vuonna hänet valittiin Yleisradion pääjohtajaksi.
Lähde:
Koski, Pirkko: Wuolijoki, Hella. Kirjassa Suomen Kansallisbiografia 10 (2007).
(*Kuvan lähde: Suomen Näytelmäkirjailijaliitto Jäsenmatrikkeli 1921-1981)