L. Frank Baum oli yhdysvaltalainen lastenkirjoihin keskittynyt kirjailija. Baumin tunnetuin teos on vuonna 1900 julkaistu The Wonderful Wizard of Oz, suomeksi Ihmemaa Oz.
Baum syntyi New Yorkissa saksalaista ja irlantilais-skottilaista sukujuurta olevien vanhempiensa seitsemäntenä lapsena. Baumin isä oli varakas liikemies, mikä mahdollisti pojan kirjallisen harrastuksen jo lapsena. Erityisen kiinnostunut Baum oli kirjoittamisen lisäksi erilaisista kirja- ja kuvapainon tekniikoista.
Aikuisiällä Baum elätti itsensä ja perheensä erinäisillä liiketoimilla, mm. siipikarjan kasvattajana. Baumin todelliseksi kiinnostuksenkohteeksi oli kuitenkin vuosien saatossa valikoitunut kirjallisuus ja teatteri. Isänsä taloudellisen tuen mahdollistamana, Baum kokeili siipiään New Yorkin teatterimaailmassa. Menestys oli kuitenkin niin laihaa, että vähitellen Baum oli perheineen vararikon partaalla.
1888 Baum muutti perheineen Länsi-Dakotaan ja perusti pienen valintamyymälän. Myymälä teki muutamassa vuodessa konkurssin ja Baum sai työpaikan paikallisesta sanomalehdestä. Vähitellen Baumin kirjoittajan taidot vahvistuivat ja aiempi teatteri- ja kirjainnostus jalostui lopulliseen kukkaansa. Vuonna 1900 Baum julkaisi Ihmemaa Oz -kirjan josta tuli oitis lastenkirjallisuuden myyntimenestys Yhdysvalloissa. Ihmemaa Oz kertoo Dorothy -nimisestä pikkutytöstä ja hänen koirastaan Totosta. Kaksikko lennähtää pyörremyrskyn seurauksena Yhdysvaltojen Kansasista Ozin ihmemaahan, josta yrittää sitten velhojen ja muiden satuhahmojen avustuksella palata takaisin kotiin.
Ihmemaa Oz -teoksen jälkeen Baumin taloudelliset huolet olivat ohitse ja hän pystyi omistautumaan kirjoittamiselle. Tuloksena syntyi kaikkiaan viisitoista ihmemaa Oziin sijoittuvaa lastenkirjaa sekä suuri joukko muita satuteoksia ja novelleja. Ihmemaa Oz on edelleen valtaisan suosittu lastenteos. Se on sovitettu teatteriin useita kertoja myös meillä Suomessa, ja muualla siitä on tehty myös elokuvia ja televisiosarjoja. Baumin luoma omintakeinen fantasiamaailma on nähty paitsi kekseliäänä myös visionäärisenä. Joidenkin mukaan Baum ennakoi satukirjoissa monia myöhemmän ajan teknillisiä ja yhteiskuntarakenteellisia muutoksia länsimaissa.
Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012