Logo Näytelmat.fi

Emily Brontë

Thornton , 30.7.1818 - 19.12.1848

Emily Brontë oli englantilainen viktorianisen ajan kirjailija ja runoilija. Hän ehti kirjoittaa romaanin Humiseva harju (1847), ennen kuin menehtyi tuberkuloosiin vain 30-vuotiaana.

Emily Brontë syntyi kuusilapsisen perheen viidentenä tyttärenä. Perheen isä oli pappi ja äidin kuoltua lapset jäivät isän ja hyvin uskonnollisen tädin kasvatettaviksi. Myös Emily Brontë siskot Charlotte ja Anne olivat kirjailijoita.

Humiseva harju on kertoo eriluokkaisten lapsuudenystävien Heathcliffin ja Catherinen traagisen rakkaustarina. Se sijoittuu kirjailijan kotiseudulle Englannin Yorkshireen ja osoittaa rakkauden tuhoavan vaikutuksen, kun rakastavaiset asettuvat vastoin vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä. Brontën teos oli ajalleen poikkeuksellisen kiihkeä ja väkivaltainen, ja salanimellä Ellis Bell kirjoitetun romaanin tekijän arveltiin pitkään olevan mieshenkilö. Myöhemmin Brontën teos on tunnustettu tekijänsä omaksi ja siitä on muodostunut eräs englantilaisen kirjallisuuden klassikoista.

Emily Brontë julkaisi romaaninsa lisäksi myös yhdessä kirjailijasiskojensa kanssa kirjoitetun runokokoelman Poems (1846).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Humiseva Harju

Emily Brontë ( Kirjailija )

Draama

2003

Lue lisää

Humiseva harju

Emily Brontë ( Kirjailija )

Draama

2002

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista