Charles Dickens, viktoriaanisella ajalle elänyt prosaisti on yksi englanninkielisen kirjallisuuden suurista klassikoista. Köyhään virkamiesperheeseen syntynyt Dickens joutui jo varhaisella iällä töihin, ja elätti myöhemmin itsensä kirjoittamalla jatkokertomuksia aikakauslehtiin sekä lukemalla omia tekstejään lukukiertueilla.
Dickensin kirjallisesta tyylistä on muodostunut englantilaisen kulttuurin kirjallinen kuva. Hän kirjoittaa yksityiskohdista rakentaen, satiirisen liioittelevalla, paikoin sanaleikkeihin ja mielleyhtymiin tukeutuvalla kielellä. Dickensillä tällainen ”peribrittiläinen” mielenlaatu sekoittuu realistiseen ja raadolliseen alempien yhteiskuntaluokkien, sekä aivan erityisesti lasten maailman kuvaukseen. Dickensin kerronta on tarkkaa, ja hänen teoksiaan luetaankin monesti aikakuvina viktoriaanisen ajan Englannista.
Dickensin tunnetuimpia teoksia ovat Oliver Twist (1837–39), Joulukertomus (1843), David Copperfield (1849), Kolea talo (1852–1853), Kaksi kaupunkia (1859) sekä Suuria odotuksia (1861). Kertomuksista erityisen tunnettu on Oliver Twist, kuvaus hyväsydämisestä orpopojasta, joka etsii paikkaansa kylmässä maailmassa. Romaanin David Copperfield taas on katsottu olevan omaelämänkerrallisuudesta ammentava kasvukertomus, jonka myös Dickens tunnusti itselleen rakkaimmaksi.
Dickensin romaanit ovat suosittuja draamasovituksina. Kirjailijan teoksiin pohjaavia näytelmiä on Suomessakin esitetty ahkerasti. Myös teatterissa, elokuvissa ja televisiossa ylitse muiden on ollut Oliver Twist.
Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011