Logo Näytelmat.fi

C.F. Ramuz

Cully , 24.9.1878 - Pully, 23.5.1947

C. F. Ramuz (Charles-Ferdinand Ramuz) oli sveitsiläinen kirjailija, jota arvostetaan sveitsiläisten ihmisten ja luonnon kuvaajana. Ramuzia pidetään Sveitsin ranskankielisen kirjallisuuden merkittävimpänä kirjailijana.

Ramuz syntyi pienessä Cullyn kunnassa lähellä Lausannea ja suoritti opintonsa Lausannen yliopistossa. Valmistuttuaan Ramuz muutti Euroopan kulttuuripääkaupunkiin Pariisiin seuratakseen kirjallista kutsumustaan. Pariisissa Ramuzista tulikin kirjailija, mutta vähitellen hän alkoi tuntea kaipuuta kotimaahansa. Vuonna 1914 Ramuz palasi Sveitsiin, jossa sitten kirjoitti pääteoksensa.

Ramuzin tuotanto käsittelee tavallisia sveitsiläisiä. Se on konstailematonta jokapäiväisen elämän kuvaamista. Kohteena ovat kalastajat, maanviljelijät, käsityöläiset jne. Ramuzin sympaattinen näkemys kanssaihmisistä voitti nopeasti sveitsiläiset lukijat puolelleen. Toisaalta Ramuzin kirjallinen ote on paikoin mystifioiva. Hän hakee merkityksiä ympäröivästä luonnosta, kuten kirkasvetisistä puroista ja järvistä, peltoaukeista ja lumisista vuorenhuipuista. Ramuz korostaa panteistista luonnon ja ihmisen yhteyttä. Hänen tuotantoaan onkin kuvailtu mm. romanttissävytteiseksi metafyysiseksi realismiksi.

Ramuz kirjoitti pääasiassa proosaa mutta myös runoja. Hänen tunnettuja teoksiaan ovat mm. teokset Pieni kylä (1903), Aline (1905) ja Sotilaan tarina (1918). Ramuzin töitä ei ole suomennettu, poikkeuksena Sotilaan tarina, jonka Joel Elstelä on näytelmäksi sovittaen suomentanut vuonna 2001. Kyseiseen näytelmään musiikin on säveltänyt Ramuzin ystävä ja työkumppani Igor Stravisky.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Sotilaan tarina

C.F. Ramuz ( Kirjailija )

Draama

2001

Lue lisää

Sotilaan tarina (Histoire du Soldat)

C.F. Ramuz ( Kirjailija )

Lastennäytelmä, Musiikkinäytelmä, Nuortennäytelmä

1967

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.